A Magosz a nagykállói földvásárlás vizsgálatát kéri

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) levélben arra kéri Veres János pénzügyminisztert, hogy az APEH elnökénél kezdeményezze Rinyú Jánosné vagyonosodási vizsgálatát, aki kifogásolható módon vásárolt földterületet Nagykálló és Balkány térségében. A kérést tartalmazó levelet, amelyet Budai Gyula szövetségi igazgató jegyez, az agrár-érdekképviselet hétfőn juttatta el a sajtóhoz.

MNO
2007. 11. 12. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi igazgató jelzi: sajnálatosnak tartja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – a pénzügyminiszter megyéjében – az utóbbi időben olyan visszaélés jellegű földvásárlások történtek, amelyek mellett a Magosz mint érdekképviselet nem tud elmenni szó nélkül. Ezek közül a legszembetűnőbbnek tartják Rinyú Jánosné földvásárlását. Az idős asszony lánya, Marjánné Rinyú Ilona, Balkány MSZP-s polgármestere. A majdnem 80 éves nyertes pályázó 61 millió 105 ezer forintért vásárolt meg 214 hektár földterületet Nagykálló és Balkány térségében.

A Magosz állítása szerint a pályázaton induló helyben lakó gazdálkodókat úgy játszották ki, hogy az első helyen nyertes visszalépett Rinyú Jánosné javára. A nyertes ajánlatot elfelejtették kifüggeszteni az önkormányzat hirdetőtábláján – teszi hozzá a Magosz. A levél megjegyzi: a kétesnek minősíthető földértékesítés miatt már a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrkapitányság is vizsgálódik.

A Magosz szövetségi igazgatója megjegyzi: tapasztalataik szerint a Magosz vezető tisztségviselői, illetve azon gazdaköri tagok ellen, akik részt vettek a 2005. évi budapesti agrárdemonstráció szervezésében, egymás után indulnak vagyonosodási vizsgálatok. A legszembetűnőbb példa az Oláh Ferenc elnökségi tag ellen indult vagyonosodási vizsgálat. Ennek során a családi gazdálkodó feleségének tulajdonában levő gépeket foglalták le biztosítékként.

A Magosz arra kéri Veres Jánost, hogy mérjenek egyenlő mércével. Javasolják, hogy minden olyan gyanús jogügyletnél – amelyből egyértelműen kitűnik, hogy az illető nem rendelkezik azzal a vételárral, amelyen megvásárolta a földtulajdont – indítsanak vagyonosodási vizsgálatot, hogy eloszlassák a kételyeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.