PDSZ: egyre többen csatlakoznak a december 17-i sztrájkhoz

<p>Magyarország összes megyéjében várható sztrájk a közoktatási intézménykeben – legalábbis ezt valószínűsíti a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Keddi közleményükben beszámolnak arról is, hogy folyamatosan növekszik azok száma, akik csatlakoznak a december 17-i általános munkabeszüntetéshez. </p>

MNO
2007. 12. 11. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PDSZ eddigi információi szerint az ország összes megyéjében várható sztrájk a közoktatási intézményekben. A jelenlegi adatok szerint a sztrájkban részt vevők (akiknek tanítaniuk vagy egyéb munkát kellene végezniük, ha nem lenne demonstráció) aránya elérheti a 30 százalékot is. A korábbi, PDSZ által támogatott sztrájkokhoz hasonlóan a sztrájkban való részvételi szándék jelzése napról napra bővül. Pontos, a jelenleginél varhatóan nagyobb arányú részvételről szóló adatot a sztrájk előtti napokban lehet megtudni – áll az érdekvédelmi szervezet keddi közleményében. A PDSZ-hez eddig visszaérkezett adatok szerint a sztrájkok hossza – a szakszervezet javasolta helyi döntések alapján – eltérő, és az eddigi adatok szerint a sztrájkoló intézmények 15 százalékában egész napos, vagyis legalább ötórás lesz a demonstráció.

A PDSZ, a sztrájk szervezését segítendő, minden közoktatási intézménybe elküldött egy anyagot a vonatkozó jogszabállyal, az adatvédelmi biztos állásfoglalásával és mintadokumentumokkal. A PDSZ megelégedéssel veszi tudomásul, hogy közoktatási partnerszervezeteinek egy része már nem juttatott el olyan üzeneteket a kollégákhoz, amelyek a munkabeszüntetésben való részvételi arány csökkentésére is alkalmas lehettek, hanem a PDSZ által már korábban is alkalmazott nyomásgyakorló eszköz – a sztrájk – alkalmazását is javasolják – fogalmaz a kommüniké.

A szervezet álláspontja: a 17-i sztrájkban való – immár valószínűsíthető – nagyarányú közoktatási részvétel komoly jelzés a kormányzat számára abból a szempontból is, hogy a pedagógusok és nem pedagógus kollégák elégedetlenek a közoktatás helyzetével. A jövőben, amennyire erre rákényszerülnek, nem riadnak vissza a legerősebb érdekvédelmi eszköz alkalmazásától a közoktatást közvetlenül érintő kérdések tárgyalásos úton történő rendezésének hiánya esetén – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.