Okiratokkal üzleteltek

Vesztegetéssel és okirat-hamisítással gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda azt a budapesti okmányirodai ügyintézőt és afrikai menekült társát, akik legkevesebb negyven külföldit juttattak jogosulatlanul magyar jogosítványhoz. Szakértők szerint ez nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthetett.

Magyar Nemzet
2008. 01. 31. 23:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos személy által elkövetett, közokirat-hamisítással és kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció elleni osztálya Sz. Ágotát és csaknem negyven társát – tájékoztatta lapunkat Kapus Sándor alezredes, az osztály vezetője. Hozzátette: az ügyet vádjavaslattal a napokban zárták le. Az osztályvezető elmondta: a budapesti okmányirodai ügyintézőnő és afrikai menekült barátja nagyszámú külföldi és néhány magyar állampolgárt juttattak jogosulatlanul hazai jogosítványhoz.

A nyomozás Kalocsán indult, ahol egy közúti ellenőrzésen a sofőr honosított jogosítványt nyújtott át a járőrnek, holott a férfi magyar állampolgárságú volt. A szemfüles rendőr kérdőre vonta az autóvezetőt, mire a későbbi gyanúsított azt a magyarázatot adta, hogy a vezetői engedélyét egy afrikai országban szerezte, s ezért kellett honosítani. A járőr azonban nem hitte el a mesét, és utánajárt az okirat valódiságának, s kiderült: egy budai kerület okmányirodájában nagyüzemben készülnek a férfi által átnyújtott hamis honosított jogosítványok. Kapus elmondta: 2005-ben kezdődött a bűncselekmény, amikor egy afrikai menekült férfi Sz. Ágota okmányirodai ügyintézőnő bizalmába férkőzött, és udvarolni kezdett neki. A kapcsolatát felhasználva rávette arra, hogy kisebb ajándékok – parfüm, édesség, kisebb műszaki cikkek – fejében olyan személyeknek segítsen külföldi jogosítványt honosítani, akiket odavisz az okmányirodába. A nyomozásban az is kiderült, hogy a külföldi – Niger, Kongó, Zaire – államok által állítólagosan kiállított vezetői engedélyek is hamisak voltak. Utóbbi papírokat is Sz. Ágota afrikai barátja szerezte be a klienseinek.

Az ügyintéző nő minden esetben a szabályok megszegésével járt el a honosításkor, és néhány héten belül hozzájutottak a kérelmezők a magyar hatóságok által kiállított valódi okmányokhoz. A honosítási eljárásért a kérelmezők száz- és kétszázezer forint körüli összegeket fizettek a fő szervezőnek. Kapus szerint az üzletet a borsos ár ellenére az tette virágzóvá, hogy olyan külföldiek juthattak vezetői engedélyhez, akik legális módon nem tudtak volna magyar okmányt szerezni azért, mert a magyar nyelvet nem beszélik, vagy azért, mert nem tudták a saját hazájukban a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgát letenni. De olyan is előfordult, hogy a kérelmező jogellenesen tartózkodott Magyarország területén, azaz illegális bevándorló. Az okmány könnyebbséget jelentett ezeknek az elkövetőknek az Európai Unió területén való szabad mozgásban, illetve a jogellenes bevándorlók az esetleges ellenőrzéskor ezzel tudták magukat igazolni. Szakértők szerint így a bűncselekmény nemcsak a közlekedés biztonságára jelentett veszélyt, hanem migrációs és egyben nemzetbiztonsági kockázatot is rejtett magában. Egyben pedig a hivatali ügyintézésbe vetett bizalmat is megingathatta. Az osztályvezető kifejtette: az eljárásban húsznál több gyanúsítottat vontak eddig felelősségre, és legalább ugyanennyi ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A fő szervező afrikai férfi is szökésben van, őt európai elfogatóparanccsal keresik. A gyanúsítottak között hat magyar, két román, három német, nyolc vietnami, tizennégy kínai, kilenc egyiptomi és szír, négy szomáliai származású brit és norvég, egy kínai származású holland és egy szudáni állampolgár kapott ilyen módon magyar jogosítványt – összegezte Kapus Sándor.

(Szenvedi Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.