Az SZDSZ-ben bárki szavazhatott? Újabb álküldött bukott le

Újabb álszavazó bukott le az SZDSZ-ben, igaz, ezúttal nem az elnökválasztási eljárásban vett részt a „küldött” – legalábbis ő maga ezt állítja. Kedden összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart a Szabad Demokraták Szövetsége, amelyen várhatóan nem vesznek részt azok az üt-tagok, akik felfüggesztették tevékenységüket a testületben. Gusztos Péter szerint átgondolatlan és felelőtlen lépés, hogy az SZDSZ ügyvivő testületének (üt) több tagja felfüggesztette mandátumát. A testület tagja az MTI-nek kedden „rosszízű, nyomásgyakorló eszköznek” nevezte a kivonulást.

MNO
2008. 03. 25. 8:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zagyvai Márton, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, volt pártelnökjelölt legszűkebb kampánystábjának tagja 2007. március 30-án, az elnökválasztást megelőző napon részt vett az SZDSZ egyik nyilvános szavazásán, noha nem volt küldött – erről tanúskodik egy a Népszabadság közölte fotó.

Mindezt egyébként a lapnak az érintett is elismerte, hozzátéve azonban: a másnapi tisztújításon vendégként vett részt, nem regisztrálta magát és nem szavazott. Zagyvai elismerte, hogy hibát követett el, választott tisztségeiről lemondott, ugyanakkor hangsúlyozta: tévedésének súlya össze sem hasonlítható a másnapi tisztújításon elkövetett szabálytalanságokkal.

Azon a szavazáson egyébként, melyen Zagyvai jogosulatlanul voksolt, arról döntöttek, hogy leszállítsák-e 18-ról 16 évre a párttagság feltételeként megszabott alsó korhatárt. (Végül nem szállították le.) A hírt közlő napilap egyébként úgy tudja, Zagyvai az Új Generáció egyik tagjától kapta a szavazókártyát, aki előzőleg mást is megkért a „helyettesítésre”.

Zagyvaival egyébként immár hatra bővült a liberálisoknál azok száma, akik illetéktelenül szavaztak valamely küldöttgyűlésen. A Jüttner Csaba vezette bizottság jelentése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négyen szavaztak jogosulatlanul, őket állítólak a Fodor Gábor mellett elkötelezett megyei elnök, T. Asztalos Ildikó „szervezte be”, noha ezt az érintett cáfolja.

A Hír TV pénteken arról számolt be, hogy Vass Albert gulácsi polgármester helyett valaki pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavazott illetéktelenül. Vass azt állította: nem is tagja a pártnak, neve ugyanakkor 14 éve szerepel a nyilvántartásban.

„Sajnálatosan slendrián módon zajlott a regisztráció”

Gusztos Péter szerint átgondolatlan és felelőtlen lépés, hogy az SZDSZ ügyvivő testületének (üt) több tagja felfüggesztette mandátumát. A testület tagja az MTI-nek kedden „rosszízű, nyomásgyakorló eszköznek” nevezte a kivonulást. A liberális politikus elmondta: a párt ügyvivői testülete múlt csütörtökön arról vitatkozott, hogy mikor szülessen meg a küldöttgyűlés összehívásáról szóló döntés, és ő azért nem szavazta meg akkor John Emese erre vonatkozó felvetését, mert az alapszabály szerint az országos tanácsnak kell döntenie a küldöttgyűlés összehívásáról. Gusztos Péter hozzátette: megkerülhetetlen egy új küldöttgyűlés elrendelése.

Az ügyvivő testület tagja ennek ellenére rosszízű nyomásgyakorló eszköznek tartja, hogy többen kivonultak az üt-ből, mert – fejtette ki – ha összehívják a tisztújítást, és annak során vezetőket választanak, akkor felvetődik a kérdés, milyen lesz a párt vezetőinek egymáshoz való viszonya rövid és középtávon. Éppen ezért Gusztos Péter azt javasolja a mandátumát múlt pénteken felfüggesztő négy üt-tagnak, Béki Gabriellának, John Emesének, Fodor Gábornak és Szent-Iványi Istvánnak, térjen vissza a testületbe, és a párt tárgyalóasztalánál beszélje meg a felmerülő problémákat. Gusztos Péter szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei álküldöttről szóló hír és a Zagyvai Mártonról, Fodor Gábor kampánystábjának tagjáról – kezében egy szavazókártyával – megjelent fotó új helyzetet teremt a tavalyi, tisztázatlan körülményű tisztújítás ügyében. Mint mondta, ezek az esetek azt bizonyítják, hogy „sajnálatosan slendrián módon zajlott a regisztráció”. Hozzátette: ad absurdum elképzelhető, hogy a jogosulatlan voksolóktól mindkét jelölt, Kóka János és Fodor Gábor kapott szavazatot.

John Emese teljes tisztújítást is szükségesnek tart

John Emese teljes tisztújítást és tagrevíziót is szükségesnek tart az SZDSZ-ben az álküldöttek nyomán kirobbant botrány tisztázására. A liberális politikus az egyik köztelevízió reggeli műsorában arra a kérdésre kitérő választ adott, hogy kilép-e a pártból, amennyiben nem lesz tisztújítás. Azt mondta, egyelőre ez a kérdés nem merül fel, mivel még nincs döntés a tisztújításról. John Emese elmondása szerint Demszky Gábor is új választást sürgetne az SZDSZ-ben. A főpolgármester az elmúlt napokban külföldön volt, így nem vett részt az SZDSZ ügyvivő testületének múlt heti ülésén. Közben Szent-Iványi István, aki John Emesével és Fodor Gáborral együtt felfüggesztette ügyvivői tagságát, az Indexnek adott interjújában az SZDSZ politikai túlélése feltételének nevezte a teljes tisztújítást. A liberális európai parlamenti képviselő nem zárta ki, hogy egy új szavazáson megméreti magát elnökjelöltként.

(MNO, MTI, Híradó)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.