időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Az amerikai szenátuson a világ szeme

MNO
2008.09.23. 14:01

Ben Bernanke, a Fed elnöke sürgette a pénzügyi rendszer támogatásáról szóló törvény elfogadását, mert a késlekedésnek nagyon súlyos következményei lehetnek. Az amerikai határidős mutatók csökkentek a bejelentés után.

A határidős indexek közül az S&P 500-asé 5,40 ponttal csökkent, 45 ponttal került alacsonyabbra a Dow Jones ipari átlag határidős jegyzése, 4,25 pontot vesztett a Nasdaq összetett mutatójáé.

Bernanke szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy rendkívüli nyomás nehezedik a nemzetközi pénzügyi rendszerre, a törvény bevezetése elhúzódásának nagyon súlyos következményei lehetnek nem csupán a pénzügyi ágazatra, hanem a gazdaság egészére. A befektetők ugyanakkor tartanak attól, hogy politikai iszapbirkózás késleltetheti a tervezet elfogadását, amely a legköltségesebb beavatkozás lehet az 1930-as évek nagy válsága óta.

A befolyásos Oppenheimer & Co. elemzője rontott az amerikai bankok kilátásain, mert vélekedése szerint még a kormányzati támogatással is kevés a remény arra, hogy rövid vagy középtávon javíthatók azok meghatározó mutatói; a várakozások szerint több pénzintézet is osztalékcsökkentésre kényszerülhet. Mind a kongresszusi képviselők, mind az elemzők azt fontolgatják, hogy mekkora lehet majd az intézkedések összköltsége, és mi lesz végső hatásuk a költségvetési hiányra, a dollár árfolyamának alakulására és az inflációra.

Kedden egyébként több szenátusi bizottsági tag meghallgatásra kerül: Bernanke mellett Henry Paulson pénzügyminiszter, Christopher Cox, a Securities and Exchange Commission (Értékpapír-felügyelet) elnöke, valamint James Lockhart, a Federal Housing Finance Agency (Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynökség) igazgatója is elmondhatja majd véleményét a kialakult helyzetről.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.