időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Melaminbotrány: nem importált a Nestlé Hungária

MNO
2008.09.22. 17:45

Tovább gyűrűzik a melaminbotrány, miután a környező országokban is találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Kínában, ahol már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba, és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, hétfőn lemondott posztjáról az élelmiszer-biztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang (Li Changjiang) – közölték név nélkül nyilatkozó illetékesek.

Hongkongban például vesekövet kapott egy hároméves kislány, miután melaminnal mérgezett tejterméket fogyasztott. A kislány az első feltételezett áldozata Hongkongban a mérgezett kínai tejpornak. A hongkongi kormány vasárnap azt is közölte, hogy kis mennyiségű melamint találtak a Nestlé egyik tejkészítményében. A svájci cég szóvivője szerint a melamin nem hamisítás miatt került a tejbe, a természetben találhatók melaminmaradványok.

A Nestlé Hungária Kft. hétfőn arról tájékoztatott, hogy a társaság nem importál Kínából tápszert, tejterméket, illetve semmilyen egyéb fehérjeforrást. A Nestlé valamennyi Magyarországon kapható terméke biztonságos és megfelel az élelmiszer-biztonsági előírásoknak – olvasható a cég közleményében.

A szingapúri kormány – amely a múlt héten betiltotta minden Kínából származó tejtermék forgalmazását – arról számolt be, hogy kínai cukorkában is találtak melamint. A kínai élelmiszer-biztonsági hivatal hétfői tájékoztatása szerint három vezető kínai tejipari vállalat – a Menginiu Dairy Co., az Inner Mongolia Yili Industrial Group és a Bright-csoport – tej- és ivójoghurtmintájának több mint 10 százalékában találtak melamint.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.