időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nem volt jelen a tárgyaláson, három év börtönt kapott

MNO
2008.09.23. 14:43

Távollétében jogerősen 3 év börtönbüntetésre ítélt a Somogy Megyei Bíróság kedden egy 60 éves nagykovácsi férfit, aki különböző ürügyekkel összesen 38 millió forintot csalt ki egy balatonlellei vállalkozótól.

A magyar–izraeli kettős állampolgárságú vádlott 2004-ben családjával egy balatonlellei üdülőben nyaralt, ahol megismerkedett egy helyi vállalkozóval, akinek a bizalmába férkőzött. Tőle még azon a nyáron több alkalommal pénzt kért kölcsön, hol jelzálog kiváltására, hol részvényvásárlásra, hol meg nem nevezett célra. Előbb hét, majd 16 millió forintot, egy hónap múlva több mint 20 ezer amerikai dollárt és 25 ezer eurót kért kölcsön.

A férfi úgy tüntette fel magát, mint aki jó anyagi helyzetben van, magas beosztású ismerősökről beszélt a vállalkozónak, s azt is elhitette vele, hogy hamarosan a Malév vezérigazgatójává nevezik ki. Ezzel szemben a vádlott adósságokat halmozott fel, jövedelme nem volt, az újdonsült ismerőstől kölcsönkért, összesen 38 millió forintot sem fizetette vissza, s eltűnt a nyomozó hatóság elől.

Vadócz Attila, a megyei bíróság szóvivője az MTI kérdésére elmondta: olyankor, amikor a vádlott távollétében ítélnek el jogerősen egy vádlottat, az ítéletről meghozott határozatot a bíró átadja a büntetés-végrehajtási bírónak – jelen esetben éppen nekem –, aki előbb belföldi, majd ha ez nem jár eredménnyel, nemzetközi, illetve európai – ez az Európai Unió országaira értendő – elfogatóparancsot ad ki az elítélt személlyel szemben.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.