időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Veszélyben az EU klímacsomagja?

MNO
2008.09.23. 15:53

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és ezen szervezetek nemzetközi anyaszervezetei szerint az EU fel kívánja hígítani saját klímacsomagját, és ehhez Magyarország is asszisztál – tartalmazza a környezetvédők keddi állásfoglalása.

A környezetvédők nehezményezik az EU gazdasági bizottságának (ITRE) véleményét, amely szerint az országok kiválthatnák valódi kibocsátáscsökkentésüket, ha az Európai Bizottság által javasoltnál még több kvótát vásárolnának. Ha megvalósulna – vélik a tiltakozó szervezetek szakértői –, hogy az országok a csökkentési vállalásuk akár 80 százalékát külső kvóta vásárlásával fedezhetnék, akkor szinte nem is kellene hazai szinten kibocsátást csökkenteniük: 2020-ra a nem ipari kibocsátásokat mindössze 2 százalékkal kellene csökkenteniük a 2005-ös szintekhez képest.

A közlemény jelzi: az ITRE olyan módosításokat is támogatott, amelyek alapján az EU-államfők által már elfogadott 30 százalékos kibocsátáscsökkentési cél nem lépne automatikusan életbe akkor sem, ha a nemzetközi megállapodás létrejön. Sőt a bizottság a vállalásokat nem teljesítő országok hatékony szankcionálására sem tett javaslatot – áll a közleményben. A környezetvédők véleménye az, hogy az ITRE láthatóan enged az ipari lobbinak, amely a szükséges éghajlatvédelmi vállalások alól most ki akarna bújni, pedig sürgős lenne az európai gazdaság éghajlatbarát megújítása.

A Greenpeace, az MTVSZ és a WWF szerint ha ezek lennének a végső uniós döntések, az aláásná az egész európai klímavédelmet és az unió hitelességét. A szóban forgó szervezetek különösen nehezményezik a folyamatok magyar vonatkozásait. Szerintük ugyanis Magyarországon ha lassan is, de halad a klímavédelem ügye. Úgy vélik, hogy az uniós szintű tárgyalásokon azonban a magyar álláspont sokszor lassítaná a folyamatokat, vagy éppen gyengítene az EU-s klímacsomagon.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.