időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Pluszban nyugszik Tokió

MNO
2008.10.15. 06:33

A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán nagyrészt lejtőn volt, félidőben még 1,4 százalékos veszteséggel, de zárásra sikerült némi javulást összekaparni: számos részvény nagy olcsóbbodása vásárlást ösztönzött az utolsó pillanatokban.

Miközben a pénzügyi piaci bonyodalmak okozta pánik szűnőben van, előtérbe kerülnek a gazdasági lassulás miatt gyenge vállalati eredmények és kilátások. A Mazda napközben 12 százalékot vesztett, miután közölte, hogy lemond második amerikai gyárának megépítéséről az értékesítés romlása miatt. A többi nagy exportőrnek is nehéz napja volt: a Honda több mint 6 százalékot, a Toyota majdnem 5 százalékot, a Sony 7 százalékot vesztett napközben. Az Elpida Memory elektronikai vállalat a korábban vártnál nagyobb veszteségre szóló figyelmeztetést adott ki, 14,5 százalékkal olcsóbbodott a részvénye napközben. Szerdán megjelent adat szerint Japán ipari termelése augusztusban 3,5 százalékkal csökkent.
A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója szerdán 99,90 pontos, azaz 1,06 százalékos nyereséggel 9547,47 ponton zárt, 37,63 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

Kedden 14,15 százalékot nyert – ez történetének legnagyobb egynapi előretörése -, hétfőn a piac zárva volt, országos ünnep miatt. A múlt héten 24,33 százalékot vesztett, több mint ötéves mélypontra. Az előző héten 8,03 százalékot vesztett. A harmadik negyedévben 16,48 százalékot vesztett, az első félévben 11,93 százalékot vesztett. Tavaly 11,13 százalékot vesztett, négyévi nyereségsorozat után először volt éves vesztesége, ezzel tavaly a tokiói részvénypiac volt a legrosszabb a világ nagy értéktőzsdéi közül.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 2,9 százalék körüli veszteségben, a szöuli Kospi mutató közel 2,5 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 1,8 százalékos veszteségben volt.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.