időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Közel felével esett vissza az autópiac Spanyolországban

MNO
2009.05.14. 09:02

Áprilisban az egy évvel korábbinál 12,3 százalékkal kevesebb új gépkocsit értékesítettek Európában, de egyes piacokon élénkülés volt tapasztalható – közölte csütörtökön az autógyártók európai szövetsége (ACEA).

Összesen 1 251 862 új autó talált gazdára a vizsgált térségben, az uniós tagállamokban – kivéve Máltát és Ciprust –, valamint Svájcban és Norvégiában. Jellemző tendencia, hogy ahol állami kedvezmények ösztönzik az autóvásárlást, ott inkább emelkedik a forgalom, azokban az országokban pedig, amelyekben nincsenek különleges kedvezmények, a forgalom az átlagot meghaladó mértékben csökken.

A legnagyobb – 50 százalékot is meghaladó – visszaesést Magyarországon és Romániában regisztrálták, áll az ACEA közleményében. Az új EU-tagállamokban átlagosan 21,4 százalékkal szűkült a piac. Összesen 83 430 új autót adtak el. Növekedés Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiába mutatkozott. Nyugat-Európában éves összehasonlításban átlagosan 11,6 százalékkal kevesebb kocsi kelt el áprilisban.

A visszaesés mértéke alapján Spanyolország áll az első helyen 45,6 százalékkal, utána Nagy-Britannia következik 24 százalékos csökkenéssel. A roncsprémium adta lendület áprilisban is vitte felfelé a piacot Ausztriában és Németországban, ahol 12,8 százalékos, illetve 19,4 százalékos volt a bővülés. A német autóipari szövetség (VDA) ugyancsak csütörtökön megjelent adatai szerint az Egyesült Államokban éves szinten 34 százalékkal 817 ezerre csökkent az eladott új autók száma áprilisban. Kínában ugyanakkor 25, Indiában pedig 4 százalékkal bővült a piac.

Az ACEA legutóbbi jelentése szerint márciusban 1,51 millió autót adtak el, egy évvel korábban 1,66 milliót. Az idei első negyedben 17,2 százalékkal 3,44 millióra csökkent az új autók forgalma az egy évvel korábbi 4,15 millióról.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.