időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

„Szerbia maradhatna katonailag semleges”

MNO
2009.05.30. 11:01

Miloje Miletics, a szerb hadsereg vezérkari főnöke szerint Szerbia maradhatna katonailag semleges a jelenlegi nemzetközi geopolitikai viszonyok közepette. Mint a Vecsernye Novosztinak nyilatkozva elmondta, most is vannak országok, amelyek nem tagjai katonai politikai szövetségeknek, de tevékenyen vesznek részt a kollektív biztonsági rendszerben.

A szerb hadsereg a parlament döntéseivel összhangban cselekszik, a parlament pedig a katonai semlegességről határozott – hangoztatta a vezérkari főnök. Ennek az állapotnak a megváltoztatása ugyancsak a törvényhozásra tartozik – tette hozzá az altábornagy.

A legnagyobb biztonsági kockázatnak nemcsak Szerbiára, hanem a térségre és Európára nézve is „Koszovó elszakadási próbálkozását” nevezte meg. A biztonsági helyzet Szerbiában és a térségben jobb, mint a korábbi években volt, de még mindig hatnak a múlt problémái – mondta a főtiszt.

Arra a kérdésre, hogy milyen veszélyt jelentenek Szerbiára a koszovói biztonsági erők, Miloje Miletics kijelentette, hogy ezeknek az erőknek a 2500 tagja, akik csak könnyűfegyverzettel vannak felszerelve, ebben a pillanatban nem jelentenek katonai fenyegetést, ám hosszabb távon az instabilitás potenciális forrása lehetnek.

(vajma.info)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.