időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Több éven keresztül termesztett hasiskendert

MNO
2009.05.15. 08:50

Több éven keresztül hasiskendert termesztett különböző Békés és Csongrád megyei tanyákon az a társaság, amelynek ügyében pénteken hozott jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetéseket.

A termesztést és az értékesítést megszervező elsőrendű vádlottat, a 40 éves, békéscsabai Csobán Kornélt tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság, a többi vádlottra pedig három év hat hónap és öt év közötti szabadságvesztést szabott ki. Az ítélet szerint a harmadrendű vádlott Csobán Kornél megbízásából és pénzéből még 1998-ban vett bérbe egy Gyula környéki tanyát a hozzá tartozó földdel együtt. A tanya közelében már ebben az évben a kukoricasorok közé ültetve húsz tő hasiskendert termesztettek. A következő esztendőben már száz tő termett, amit fel is dolgoztak és 100 grammonként csomagoltak.

Az így kiporciózott kábítószert az elsőrendű vádlott Budapestre szállította és ismeretlen személyeknek értékesítette. A következő években az elsőrendű vádlott további földterületeket vásároltatott, ahol újabb hasiskender-ültetvényeket hoztak létre. A különböző feladatokat a vádlottak megosztották egymás között, s – akárcsak korábban – bevonták a munkába Pavelka Józsefet is, akit 2004-ben máig ismeretlen személy vagy személyek meggyilkoltak. A kábítószer-termesztés hasznából elsősorban a legális munkahellyel nem rendelkező Csobán Kornél részesült, négy év alatt legalább 20 millió forintot keresett a tevékenységgel. 2001 nyarán már több száz tő hasiskendert termesztettek eladási céllal. Az üzletnek a nyomozó hatóság vetett véget 2001 októberében. A felelősségre vonás elől az elsőrendű vádlott elmenekült, és éveken át ismeretlen helyen bujkált. A férfi 2004-ben újra hasistermesztésbe kezdett élettársával közösen Szegvár külterületén.

2004 áprilisától 2006. április 25-ig fóliasátrakban, a tanya melléképületében, valamint a tanya egyik szobájában hasiskendert termesztettek és dolgoztak föl. A kábítószert a vádlott a fővárosban értékesítette. 2006 tavaszán, amikor a nyomozók rajtaütöttek a tanyán, több mint ezer tő kendert foglaltak le. Hegedűs István tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, hogy az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság által Csobán Kornélra kiszabott húsz év fegyházbüntetés eltúlzottan és kirívóan súlyos. A jogalkotó nem tesz különbséget társadalmi veszélyessége alapján a különböző kábítószerek között, a büntetés kiszabásakor azonban figyelembe kell venni – hangsúlyozta a bíró. A bíróság az elsőrendű vádlottal szemben 35 millió, a másodrendű vádlottal, a férfi élettársával szemben 25 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, valamint döntött valamennyi fellelhető vagyontárgyuk vagyonelkobzásáról is.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.