időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Tovább mélyítheti a kormány a hazai szakképzés válságát

MNO
2009.05.17. 16:57

Az iparkamara számításai szerint akár 74 százalékkal is visszaeshet a tanulószerződések száma, ha a kormány bevezeti az adótörvény szakképzésre vonatkozó változásait. Miközben a kormány folyamatosan a szakképzés fejlesztéséről beszél, egy nemrég benyújtott törvényjavaslat alapján júliustól elvennék a gyakorlati képzésre adott támogatások nagy részét.

Júliustól megszűnik az oktatáshoz szükséges tárgyi eszközök támogatásának nagy része. A karbantartásra, javítására fordított összegnek, valamint az anyagköltségnek csupán a felét számolhatják majd el a tanulókat foglalkoztató cégek, de a diákok pénzbeli juttatására fordított összegből is csak a minimálbér 20 százalékát írhatják le a korábbi 50 százalék helyett. Ezen kívül az oktatói bérekre is kevesebbet számolhatnak el.

A válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozók azt mondják: ilyen feltételek mellett nem éri majd meg tanulókat foglalkoztatni, saját üzletüket is nehezen tudják már fenntartani.

Győr tavaly ősszel indította el ösztöndíjrendszerű szakképzési reformját, az új jogszabállyal azonban a kormány keresztülhúzhatja a hiányszakmák megerősítésére irányuló kezdeményezést. Az adótörvény szigorításával csak Győr-Moson-Sopron megyében a mostani 2473-ról 1200-ra csökkenhet a szerződések száma.

(hírTV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.