„Nem mennek semmire” a pénzzel a bankautomata-rablók

Kifosztották egy budapesti bankfiók pénzkiadó automatáját hétfő hajnalban, ám az elrabolt pénz a biztonsági festékpatronok miatt használhatatlan – közölte honlapján a rendőrség. A rablás a XI. kerületben, a Fehérvári út és Andor utca sarkán lévő pénzintézetnél történt. <br /><br /><strong><a href="/portal/667443" target="_blank">• Kitépték a falból a bankautomatát</a></strong>

MNO
2009. 10. 05. 9:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankjegykiadó automata nem az épület külső oldalán, hanem az utcáról bankkártyával nyitható üvegajtó mögött volt. A rendőrség közleménye szerint a rablók egy drótkötéllel kitépték a falból az automatát, majd felfeszítették és elvitték belőle a pénzkazettákat. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a rablók, akik sötét színű autóval érkeztek a pénzintézethez, „nem mennek semmire” a pénzzel, mivel működésbe léptek a biztonsági festékpatronok, amelyek minden rendellenes mechanikus mozgást érzékelnek, felrobbannak és használhatatlanná teszik a papírpénzt. A rendőrség eljárást indított ismeretlen tettesek ellen.

A legutóbb július végén fosztottak ki egy bankjegykiadó automatát, a Békés megyei Dévaványán. Az elmúlt években megszaporodtak a pénzkiadó terminálok elleni ilyen jellegű támadások. Magyarországon több ezer úgynevezett bel- és kültéri bankautomatát üzemeltetnek a pénzintézetek; ezek közül a legveszélyeztetettebbek az intézményektől, lakóépületektől távoli, "önálló" automaták. Az ATM-ek értéke jellemzően 4-8 millió forint, ezek a műszaki készülékek a kifosztás során komolyan megsérülnek, így ez az összeg az elvitt készpénzhez kárértékként hozzáadható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.