időjárás 21°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Hazánk is érintett lehet a bundabotrányban

Keresztes Lajos
2009.11.20. 11:08

A Berliner Morgenpost beszámol arról, hogy a csütörtöki őrizetbe vételekkel kezdetét vette az európai futballtörténet legnagyobb csalásának felderítése. A Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósít az elhajló egykori SPD-képviselő büntetésének súlyosbításáról.

Berliner Morgenpost (Morgenpost.de)

A konzervatív berlini lap Berlini szál a fogadási botrányban című cikkében foglalkozik az európai labdarúgást megrázó legfrissebb csalássorozattal. A rendőrség Berlinben őrizetbe vette egy nemzetközi banda öt tagját, akik számos labdarúgóliga mérkőzéseit befolyásolták. A mérkőzések manipulálása kapcsán tíz országban összesen 15 személyt letartóztattak le. A lap internetes kiadásának nyilatkozó magas ragú nyomozó szerint a profi futball történetének legnagyobb botránya van kibontakozóban. „Ez a földrengés hosszú távon fogja megrengetni e sportág hitelességét” – fogalmazott a nyomozó.

Az illetékes államügyészség szóvivője szerint a gyanúsítottakat, „játékosokat, edzőket, bírókat és sportfunkcionáriusokat kenőpénzzel arra ösztökélték, hogy a mérkőzések kimenetelét a banda szándékainak megfelelően manipulálják”. A Morgenpost.de információi szerint a letartóztatottak között található a 2005-ös botrány két meghatározó figurája, Ante és Milan S. A csalás központja ismét a berlini Café King volt. Az a lokál, mely a Hoyzer-ügy során is a csalások főhadiszállásaként szolgált.

A lap internetes kiadásának információi szerint az új eljárásban a bochumi államügyészség összesen 200 gyanúsított ellen nyomoz, miután csütörtökön Németországban és több államban számos házkutatás történt az UEFA által is támogatott nyomozás során. Németország mellett az UEFA tájékoztatása szerint a mérkőzések kimenetelének befolyásolásában érintett Ausztria, Belgium, Bosznia, Horvátország, Magyarország, Szlovénia, Svájc és Törökország. A lap értesülése szerint többek között a török első osztály mérkőzéseit befolyásolták, méghozzá igen jelentős összegekkel. A nyomozó hatóságok gyanúja szerint az ügyben török válogatott játékosok is érintettek lehetnek.

A nyomozás eddigi állása szerint egy német meccs esetében merült fel a csalás gyanúja: a 2009. július 14-i SSV Ulm–Fenerbahce Isztambul mérkőzésen, melyen a törökök 5–0-ra győztek. „Az SSV Ulm eddig ismeretlen játékosa kapott azért egy öt számjegyű összeget, hogy a csapat kész legyen veszíteni” – idézi a Sueddeutsche.de a nyomozókat. 2005 elején derült fény a német labdarúgás történetének legnagyobb fogadási botrányára. Az ügy középpontjában a horvát S. testvérek mellett az időközben élete végéig eltiltott Hoyzer bíró állt. Mint azt Hoyzer később bevallotta, 67 ezer eurót kapott a mérkőzések végkimenetelének befolyásolásáért. A csalás elősegítéséért a berlini bíróság 2005 novemberében két év öt hónap feltételes szabadságvesztésre ítélte.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilap A pártbíróság szigorítja a Silke Tesch elleni büntetést című cikkében tudósít a tavalyi úgynevezett Ypsilanti-ügy folytatásáról. A Werner Neusel vezette észak-hesseni SPD-döntőbíróság Kasselben úgy döntött, hogy Silke Tesch egykori tartományi gyűlési képviselő tagságából eredő jogainak gyakorlását másfél évre felfüggeszti. Tesch helyi alapszervezetében szavazhat és javaslatokat is tehet. Tavaly novemberben Tesch további három párttársával megtagadta, hogy miniszterelnökké válassza Andrea Ypsilantit.

Tesch képviselőként igényt tarthat az őt megillető szabad véleményalkotás alkotmányos védelmére. Ha világosan állást foglal, azt jogi értelemben nem szabad büntetéssel sújtani, még akkor sem, ha adott esetben szembemegy a párt érdekeivel. Ugyanakkor a szociáldemokrata párt alapszabálya büntetni rendeli az ilyen viselkedést. Azzal, hogy Tesch asszony egy nappal a tervezett választási időpont előtt jelezte, nem kívánja Ypsilantit támogatni, „megsértette a párton belüli szolidaritást, illojálisan viselkedett, és ezzel az SPD-nek súlyos károkat okozott”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.