Az ügyvezető elnök már azt is jelentős eredménynek tartja, hogy a magyar haltermelés nem csökkent, a gazdasági válság ugyanis ezt az ágazatot is érintette. Orosz Sándor elmondta: a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több hal fogy Magyarországon. Megjegyezte: bár ma már az országban minden nap hozzájuthatnak a vásárlók a halhoz, az összes halfogyasztás mintegy 30 százaléka az év utolsó hónapjára esik. Kifejtette: tíz év alatt jelentős mértékben, 1,2–1,3 kilogrammal emelkedett a magyar halfogyasztás. Így most halból Magyarországon évente az egy főre eső fogyasztás 4,2 kilogramm, amit 2013-ig 6 kilogrammra akarnak növelni – tette hozzá.
A növekedés a szakember szerint a korábbi évek következetes marketingtevékenységének eredménye, ez pedig egybevág a Brüsszelben elfogadott Halászati operatív program célkitűzéseivel. Megjegyezte: az unióban halból az évi átlagos fogyasztás 17 kilogramm. Orosz Sándor elmondta: a magyarországi halfogyasztáson belül a magyar termékek aránya 60 százalékot ér el.
Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az emberek főként pontyot fogyasztanak, ám népszerű lett az afrikai harcsa, a busa, a süllő is. Megjegyezte: a vevők akkor járnak a legjobban, ha olyan helyen vásárolnak, ahol tájékoztatják őket nemcsak az árakról, hanem az áru eredetéről is. Az élő ponty kilója most 930-1050 forint körül mozog, a pontyszelet pedig 1300-1700 forint kilónként. A bőrös afrikaiharcsa-filét például a különböző elárusítóhelyeken 1800-2200 forintért kínálják kilogrammonként. A busa kilója 700-900 forint volt a 47. heti adatok szerint. Az árak a tavalyihoz hasonlóak – mondta a szakember.
(MTI)
Megérkezett Miamiba Zelenszkij















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!