Jobb az idei haltermés, mint a tavalyi

Mintegy 22-24 ezer tonna körül lesz ebben az évben a magyar haltermés, ami némileg meghaladhatja a tavalyit, egyúttal a többéves átlag körüli mennyiség – mondta Orosz Sándor, a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának ügyvezető elnöke az MTI-nek.

MNO
2009. 12. 18. 7:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyvezető elnök már azt is jelentős eredménynek tartja, hogy a magyar haltermelés nem csökkent, a gazdasági válság ugyanis ezt az ágazatot is érintette. Orosz Sándor elmondta: a karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több hal fogy Magyarországon. Megjegyezte: bár ma már az országban minden nap hozzájuthatnak a vásárlók a halhoz, az összes halfogyasztás mintegy 30 százaléka az év utolsó hónapjára esik. Kifejtette: tíz év alatt jelentős mértékben, 1,2–1,3 kilogrammal emelkedett a magyar halfogyasztás. Így most halból Magyarországon évente az egy főre eső fogyasztás 4,2 kilogramm, amit 2013-ig 6 kilogrammra akarnak növelni – tette hozzá.

A növekedés a szakember szerint a korábbi évek következetes marketingtevékenységének eredménye, ez pedig egybevág a Brüsszelben elfogadott Halászati operatív program célkitűzéseivel. Megjegyezte: az unióban halból az évi átlagos fogyasztás 17 kilogramm. Orosz Sándor elmondta: a magyarországi halfogyasztáson belül a magyar termékek aránya 60 százalékot ér el.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az emberek főként pontyot fogyasztanak, ám népszerű lett az afrikai harcsa, a busa, a süllő is. Megjegyezte: a vevők akkor járnak a legjobban, ha olyan helyen vásárolnak, ahol tájékoztatják őket nemcsak az árakról, hanem az áru eredetéről is. Az élő ponty kilója most 930-1050 forint körül mozog, a pontyszelet pedig 1300-1700 forint kilónként. A bőrös afrikaiharcsa-filét például a különböző elárusítóhelyeken 1800-2200 forintért kínálják kilogrammonként. A busa kilója 700-900 forint volt a 47. heti adatok szerint. Az árak a tavalyihoz hasonlóak – mondta a szakember.

(MTI)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.