Teszünk a korrupció ellen, vagy végünk van

Akkora a korrupciós fertőzöttség Magyarországon, hogy azonnali intézkedésekre van szükség ellenük – jelentette ki Fodor István, a Bölcsek Tanácsa tagja. Erről az általa társszerzőként jegyzett Szárny és teher című tanulmánykötetet ismertetve beszélt. <br /><br /><a href="/portal/691439"><strong>• Tudással a válság és a korrupció ellen</strong></a>

Bittner Levente
2010. 02. 18. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szárny és teher című tanulmánykötet Sólyom László köztársasági elnök megbízásából készült, ő kérte fel még 2008-ban dr. Csermely Pétert, Eva Jolyt, dr. Lámfalussy Sándort és Fodor Istvánt, hogy az oktatás és a korrupció témakörében alkossanak átfogó programot. Az elkészült munkát január 29-én mutatták be. Az interneten bárki ingyen megrendelheti vagy letöltheti.


Nincs olyan társadalom, ahol ne lenne korrupció, de nem mindegy annak a szintje – jelentette ki Fodor István a Magyar Fiatalok Európáért egyesület szervezésében a Budapesti Corvinus Egyetemen megrendezett keddi előadásán.

Sólyom László felkérésére a két legsürgetőbb területen, az oktatás reformjára és a korrupció legyőzésére dolgoztak ki programot. Próbáltak teljesen politikamentesen dolgozni, ezért munkájuk során kerültek minden konkrét ügyet vagy eseményt. Céljuk az volt, hogy bármilyen kormány számára azonnal felhasználható programot alkossanak – avatta be a hallgatókat a munkafolyamatokba Fodor.

Egy tízéves korrupcióellenes programot dolgoztunk ki, melynek megvalósítása esetén elérhetjük Szlovénia mai szintjét – jelentette ki az Ericsson Magyarország volt elnöke. Számokra lefordítva ez annyit jelent, hogy a Transparency Internationaltől kapott 5,1-es értékünket legalább 6,5-re feltornáznánk – tette hozzá. Az előadó véleménye szerint ez igényes, de reális cél, azonban azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy még jobb eredményt érjünk el. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nem lineáris folyamat, az első időszak látványosabb eredményeket hozna, a felét már körülbelül 3–3,5 év alatt el lehetne érni. Utána pedig olykor stagnáló szakaszok is lennének.

Kormányzati elhatározás kell

Az egésznek a kulcsa a szilárd kormányzati elhatározás, a kormányfő elszántsága védi az intézkedéseket – emelte ki. Hiszen a korrupció körülbelül 90 százaléka az (ön)kormányzati szektor valamelyik szintjén történik, és csak a maradék 10 jut a magángazdaságra – mondta Fodor. Lehet másképp is csinálni, de ma már akkora a fertőzöttség, hogy új intézmények nélkül, a régiekkel lehetetlen visszaszorítani a korrupciót – fogalmazott. Véleménye szerint olyan mértékű szemléletváltozásra van szükség, amelyet a régi berendezkedésben nem lehet véghezvinni. Véleményük szerint meg kell szüntetni az újonnan alapított Közbeszerzési Tanácsot és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, helyükre pedig új szervként létre kell hozni az Ellenőrzési és Közbeszerzési Irodát, mely az egész küzdelem gazdája lenne, nyomozati jogkör nélkül, de a hatóságok munkájának koordinátoraként. Az Állami Számvevőszék jogkörét megerősítenék, kötelességévé tennék, hogy jelentse, ha korrupció nyomára bukkan. Ugyanakkor Fodor azt nem támogatja, hogy a feljelentők jutalmat kapjanak. Szerinte ehhez nem elég érett még a magyar társadalom.

Amennyiben bárki azt feltételezi, hogy az ország minden politikai csoportosulásának egyformán érdeke és szándéka a jelenlegi tisztázatlan és kártékony állapot fenntartása, az mondjon le Magyarország demokratikus eszközökkel és demokratikus folyamatokban történő felemelkedéséről. Kell olyan társadalmi erőknek lenniük – akár a politikai elit, akár a civil szféra oldalán –, amelyek valóban pozitív változtatást akarnak, nem csak hangoztatják azt. A politikai kultúra színvonalának jelentős javítása nélkül az országot nem lehet kivezetni nehéz helyzetéből – idézett a tanulmányból. Nálunk a gazdaságban együttműködés van, a politikában pedig versengés, ez nem normális – tette hozzá. Az ilyen társadalom megnézheti magát, ennek fordítva kellene lenni – fogalmazott.

Nem lehet mindenki korrupt

Fodor István hangot adott annak a véleményének is, nem igaz az, hogy a korrupció rákfenéje a pártfinanszírozás és a közbeszerzési törvény lenne. Ez téves felfogás, ez a mondjuk 15 területből csak kettő – indokolta. Tanulmányuk szerint ugyanakkor a közbeszerzési törvény rossz, már nem szabad foltozgatni, teljesen újat kell helyette készíteni. Ha megszületne a politikai elhatározás, felállna az új intézmény, és megindulna harc, az gyors eredményeket hozna – vélekedett Fodor. Szerinte egyrészt sokan most is szabályosan járnának el, ha nem érnék őket hátrányok, másrészt pedig a büntetések félelmet váltanának ki a csalókból. Fontos a precedens és a minta – fogalmazott. Véleménye szerint a cégeknek hosszú távon semmiképpen sem érdekük a korrupció, mert az érdemtelen eredményektől ellustulnak, ami pedig rontja a versenyképességüket. Fodor kétségbe vonja a magyar társadalom piacellenes voltát is, szerinte az csak hozzászokott a szabálykerüléshez. Erkölcsi megújulásra nagy szükség van – tette hozzá.

Ha a következő kormány megvalósítaná a programjukat, annak költsége sokszorosan megtérülne, ugyanis a tiszta verseny felpezsdítené a gazdaságot is – érvelt. Sok elemet akár már holnap be lehetne vezetni – jelentette ki Fodor István. A polgármestereket semmi sem akadályozza meg, hogy minden döntésüket kifüggesszék, megnevezve a felelősöket is – példálózott. Történelmi pillanatban vagyunk, aki ezt nem teszi meg, az nagy lehetőséget szalaszt el – zárta előadását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.