időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Hepatitisz terjed a losonci járásban

MNO
2010.03.11. 09:11

Hepatitiszfertőzés terjed Losonc környékén. A piszkos kezek betegségének is nevezett kór eddig legkevesebb hetven embert fertőzött meg – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön.

Az újság szerint a járvány gócpontja a Rappi Kereszteződésben lévő romatelep, ahol még 2009 késő őszén észlelték az első megbetegedéseket. A telepen 300-350 ember él, az életkörülmények leírhatatlanok. Egy ideiglenesen ezen a telepen lakó tőrincsi kislány vitte tovább a vírust állandó lakóhelyére, ahonnan a Losonc északi részén lévő Gőzmalom-romatelepre is behurcolták. A Gőzmalom-telepen az elmúlt években szinte egyfolytában napirenden volt a sárgaságjárvány.

Valószínűleg a közelmúlt árvizei is kedveztek a járványnak, amelyet a széklettel terjedő hepatitisz „A” vírus okozott. Tavaly év végén Tőrincsnél az Ipoly már a lakóházakat fenyegette, a talajvíz szintje magas volt, így a vécékből a vízbe kerülhetett a vírus.

Jelenleg 46 betegről van tudomása a losonci tisztiorvosi szolgálatnak, azt viszont felbecsülni sem lehet, hányan fertőződtek meg. A hepatitisz „A” vírus lappangási ideje akár ötven nap is lehet, a betegség első tünetei pedig két-három hét után jelentkeznek – jegyzi meg a lap. Rámutat: nehéz lesz megfékezni a járványt, mert bár a betegeknek otthon kellene maradniuk, szinte egyikük sem tartja be a karantén előírásait. A község minden intézményében szigorú higiéniai előírások léptek érvénybe, de a járvány akár hónapokig is eltarthat a Losonci járásban.

(MTI/Új Szó)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.