időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

„Ne legyetek gyávák, gyertek ki!”

MNO
2010.03.10. 21:41

A szlovák hazafiassági törvény ellen tüntetett több mint ezer ember szerdán délután Pozsonyban az elnöki palota előtt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/698900"><strong>• Megdöbbentek a hazafiassági törvény miatt</strong></a>

A főleg fiatalokból álló tömeg azt követelte Ivan Gasparovic államfőtől, hogy utasítsa el, vétózza meg a múlt héten elfogadott, sokat vitatott jogszabályt, amelynek alapján a szlovákiai iskolákban minden hét elején kötelező lesz a nemzeti himnusz eljátszása, s minden tanteremben kifüggesztik a nemzeti jelképeket. A tiltakozó megmozdulást több mint száz középiskola vezetése is támogatásáról biztosította.

Az állam, illetve bárki más szeretetét kierőszakolni nem lehet – jelentette ki Robert Mihály, az egyik szervező.

A fiatalok később a parlament elé vonultak, ahol a törvényt benyújtó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőivel szerettek volna találkozni. A tüntetők skandálására („Ne legyetek gyávák, gyertek ki”) azonban csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), illetve a Híd párt néhány képviselője ment ki a térre, s beszélt a fiatalokkal.

Az államfő áttanulmányozza a törvényt, s azután dönt – tolmácsolta Gasparovic véleményét szóvivője Marek Trubac. „Az elnök nem aszerint írja alá a törvényeket, hogy hány ember vonul az utcára” – tette hozzá.

Néhány tucat személy az elnöki palota előtt a hazafiassági törvény mellett tüntetett. A rendőrség a két tábort elválasztotta, s incidensekre nem került sor.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szintén a törvény elutasítására szólította fel Gasparovicot. Számos iskolaigazgató az elmúlt napokban feleslegesnek minősítette a jogszabályt, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik, a diákok tiltakozást szerveznek a törvény rendelkezései ellen.

A jogszabály elleni petíciót eddig majdnem tízezer ember írta alá. „Aláírásgyűjtésbe kezdtünk a törvény visszavonása érdekében. Ha az államfő aláírja, akkor április 1-jén, a törvény életbelépésének napján újabb tiltakozó akcióra, országos sztrájkra hívjuk fel a diákokat” – mondta újságíróknak Robert Mihály, az Átlátszó Demokráciáért kezdeményezés képviselője.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, akik a hazafiassági törvényt a parlamentben keresztülvitték, bejelentették: Vlast (Haza) néven polgári társulást kívánnak alakítani, amely segítené a törvény megvalósítását, s anyagi támogatást nyújtana az iskoláknak az állami jelképek megvételéhez. A szükséges pénzt az SNS gyűjtés útján akarja előteremteni.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.