Pálinkát kóstoltak Magyarszombatfán

Első alkalommal rendeztek pálinka-minősítő versenyt Magyarszombatfán. Nemcsak magyar, hanem szlovén nedűket is beneveztek a megmérettetésre, a zsűri tagjai szombaton vegyes, eper, vadkörte, ágyas szilva és sózókörte pálinkák közül választották ki a nyertes italt.

MNO
2010. 04. 10. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálinkás jóreggelt! – így köszöntötték azokat, akik szombaton ellátogattak az első Nemzetközi Pálinka-minősítésre, melyet Magyarszombatfán a Ginti Panzióban tartottak. A verseny tíz órakor vette kezdetét, ám mivel a nemzetközi zsűri tagjai nem kóstolhattak üres gyomorral, a kései reggeli miatt némiképp csúszott a program.

A megjelenteket Laczó László, a falu első embere köszöntötte, s elmondta, hogy évtizedek óta az Őrség jeles terméke a pálinka. A szórványgyümölcsösökben termett gyümölcsök (alma, körte, szilva) közül az éretteket, s a lehullottakat hordókba gyűjtve érlelték, az érett cefrét pedig pálinkának főzték ki. Az évtizedek során a gyümölcsösök területe csökkent, de a pálinkafőzés hagyománya megmaradt. Döntően vegyes pálinkákat főznek a környéken, mert a gyümölcsfélék mennyisége változó, nem minden évben lehet egyfajtából készíteni.

A szőlő- és bortermelésben tapasztalt pozitívumok nyomán a Magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete határozott úgy, hogy a borok után a pálinkák sokféleségét is bírálók elé tárja – folytatta a vezető. „Nemcsak a megmérettetés fontos, hanem bátorítani szeretnénk a hullott gyümölcsök ilyesfajta hasznosítását is. Emellett pedig erősíteni szeretnénk a szlovéniai termelőkkel az együttműködést, s a tapasztalatok cseréjét” – tette hozzá.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos. „Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta a polgármester.

A nemzetközi zsűri tagjai a megnyitó után asztalhoz ültek, majd sorra kóstolták az üvegek tartalmát. Pontozták a színt, az ízeket, a szagot, s az is beleszámított az értékelésbe, hogy műanyag- vagy fahordóban tárolták-e. A pálinkák arany, ezüst és bronz minősítést kaptak, ám a végeredményre még várni kell. Az értékeléshez ugyanis másfél hétre van szükségük a szakértőknek.

(vasnepe.hu)

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.