Vesztegetők előzetesben?

A Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezi a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával kapcsolatban bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását. A gyanú szerint az intézményben a közbeszerzéseket intézték maffiamódszerrel.

Bóka Máté Ciprián
2010. 06. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn és kedden – a hét végi őrizetbe vételek után – folyamatosan hallgatták ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) dél-dunántúli szervezetének munkatársai azt a nyolc embert, akik közül négyen az universitas, négyen pedig külsős cégek alkalmazottai. A nyomozók az eljárás során korábban mintegy húsz helyen tartottak házkutatást, több tárgyi bizonyítási eszközt lefoglaltak.
A vesztegetési ügy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) magas köreit is elérte, hiszen a gazdasági főigazgató mellett az informatikai igazgatót is bilincsben vitték el otthonából, s egyes feltételezések szerint az egyetem informatikai beszerzéseit vizsgálhatja a hatóság. Az NNI a gyanúsítottak előzetes letartóztatását kérte, az ő meghallgatásukra ma kerül sor a Pécsi Városi Bíróságon, itt döntenek a letartóztatásról. A Hír Televízió úgy értesült, a felsőoktatási intézmény vezetői közül többen kenőpénzt fogadtak el a nyertessé nyilvánított cégektől. Úgy tudják, az érintettek az egyik informatikai pályázaton buktak le.
A nyomozás kapcsán egyelőre hírzárlatot rendeltek el, ugyanakkor a Pécsi Tudományegyetem közlése szerint a későbbiekben az NNI munkatársaival közös sajtótájékoztatón számolnak be a történtekről.
Az egyetem felnőttképzési karát érintően néhány héttel ezelőtt hűtlen kezelés gyanújával indítottak nyomozást, amely során a gazdasági főigazgatóság dokumentumai kerültek bűnügyi zár alá – a PTE működéséhez szükséges iratokhoz rendőri ellenőrzés alatt juthatnak hozzá a dolgozók. Az eljárást folytató Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Zsobrák Péter ez utóbbi ügyről a vizsgálat érdekeire való tekintettel nem kívánt nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.