időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Kartelleztek a termőföldekkel?

MNO
2010.06.16. 13:27

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) június 15-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több, termőföld- és ingatlan-értékbecsléssel foglalkozó cégnél, és gyanúja szerint a megvizsgált vállalkozások megsértették a versenytörvény kartellezés tilalmára vonatkozó kitételeit – közölte a GVH szerdán.

A GVH ellenőrei az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Pátria CONSULT Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. székhelyén tartottak vizsgálatot.

A hatóság rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által 2009-ben és 2010-ben a termőföld és ingatlan értékbecslésre kiírt egyes közbeszerzési eljárások keretében az FHB Ingatlan Zrt. és a tőle független – de vele termőföld, illetve ingatlan-értékbecslés tárgyában 2009-ben szerződésben álló – vállalkozások megállapodtak az adott közbeszerzés nyerteseiről, ajánlati árairól és a szereplők alvállalkozóként történő foglalkoztatásáról.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az említett vállalkozások a jogsértést elkövették – emlékeztet a GVH közleménye. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges – tartalmazza a GVH közleménye.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.