időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Megnézte A gyűrűk urát, majd kivégezték + Videó

Pálfi Krisztina
2010.06.18. 08:26

Kivégzőosztag oltotta ki az életét az egyesült államokbeli Utah államban egy gyilkosságért elítélt férfinak. A 49 éves Ronnie Lee Gardner a harmadik, aki az elmúlt 33 évben kivégzőosztag elé állt az Egyesült Államokban. A golyó általi halált ő maga kérte a méreginjekció helyett.

A halálbüntetést alkalmazó Utah államban 14 éve nem volt példa arra, hogy egy elítélttel puskagolyók végezzenek. Ronnie Lee Gardneren az ítéletet helyi idő szerint csütörtök éjfél után hajtották végre.

A férfit egy homokzsákokkal körbevett székhez kötözték, fejére csuklyát húztak. Ezek után a szívéhez egy céltáblát helyeztek. Gardner kivégzőosztaga önként jelentkező rendőrökből állt. A régi szokásoknak megfelelően a kivégzéshez használt öt puska egyikében csak vaktöltény volt. Ezt azért használják, mert így a kivégzőosztag tagjai azt gondolhatják, nem ők adták le a végzetes lövést, így nem vettek részt aktívan a kivégzésben.Gardner még megpróbálta magát menteni, de az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön elutasította a végrehajtás felfüggesztését kérő beadványát. Gardnert még 1985-ben ítélték halálra, amikor lelőtt egy védőügyvédet, miközben egy tárgyalóteremből próbált elmenekülni. Andrew Parnes, Gardner ügyvédje úgy próbált védekezni a kivégzés ellen, hogy már nem hajthatják végre a halálos ítéletet, ha védence 25 évet töltött a siralomházban.

Gardner utolsó óráiban megnézte A gyűrűk ura-trilógiát, homárt, steaket, almás pitét és vaníliafagylaltot evett. Kérte, hogy rokonai közül senki ne jelenjen meg a kivégzésen.

(CNN, The Daily Telegraph)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.