időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Orbán Viktor: Nem tárgyalunk a gázszankciókról!

Mi lesz a „tehetetlen” Irakkal?

Kovács N. László
2010.06.18. 18:13

Helikopterrel szökött volna meg egy rab a Man-szigeti börtönből – írja a The Times. A férfi citromlével írt titkos üzenetekkel kommunikált szabadítóival, a börtönőrök azonban még időben lefülelték. Teljesen „tehetetlen” Irak Ijád Alávi volt miniszterelnök szerint. A választásokon a legtöbb parlamenti helyet megszerző párt vezetője úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy országának még rengeteg támogatásra van szüksége.

The Times (thetimes.co.uk)

Helikopterrel szökött volna meg egy rab a Man-szigeti börtönből – írja a The Times. A férfi citromlével írt titkos üzenetekkel kommunikált szabadítóival, a börtönőrök azonban még időben lefülelték.

Brian Lawrence visszavonult iskolai tanár gyilkosságért került börtönbe: hároméves kapcsolat után őt elhagyó barátnője új partnerét verte halálra kalapáccsal, majd felgyújtotta a házát. Ekkor még nem bukott le, hamarosan azonban újabb két férfire lett halálosan féltékeny, akik ugyanazon volt szerelme körül legyeskedtek. Úgy döntött, ezúttal profira bízza a gyilkosságot, ezért bérgyilkost próbált felbérelni, a „szakember” azonban a rendőrség beépített embere volt – Lawrence így került Őfelsége Man-szigeti börtönébe.

A hatvanhét éves férfi azonban nem tervezett sokáig maradni: levelezésében citromlével írt parancsokat juttatott el bűntársaihoz, egyik üzenetében még a börtön gyenge pontjait is leírta nekik. A férfi papírjait ellenőrző őrök akkor fogtak gyanút, amikor az egyik levélben ez a félmondat szerepelt: „több hő, kevesebb fény” – a citromlével írt üzenet ugyanis meleg hatására válik olvashatóvá.

A férfi szudoku rejtvényekbe rejtett kódokkal is kommunikált azokkal, akiktől kiszabadítását remélte. Az akciót a tulajdonában lévő bánya eladásával fedezte volna, mely becslések szerint akár félmillió fontot is érhet.

A börtön vezetője dicséretben részesítette a menekülési kísérletre fényt derítő személyzetet, és elmondta, minden alkalmazottól hasonló odafigyelést és szemfülességet vár. Lawrence-t másik börtönbe szállították át.

CNN (cnn.com)

Teljesen „tehetetlen” Irak Ijád Alávi volt miniszterelnök szerint. A választásokon a legtöbb parlamenti helyet megszerző párt vezetője úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy országának még rengeteg támogatásra van szüksége. „Képtelenek vagyunk válaszolni a külföldi fenyegetésre” – mondta. „Iraknak nincs hadserege, nincs légi ereje, de még egyértelmű külpolitikai irányultsága sem.”

A volt vezető elmondta, az országban politikai vákuum van, és jelenleg az egyik legfontosabb ügy a kormány megalakítása, „ez azonban még egyáltalán nincs közel”.

Alávi Iraqija nevű pártja 91 mandátumhoz jutott a márciusi választáson – ez kettővel több, mint a jelenleg hatalmon lévő koalíció eredménye. Az új kormány azóta sem alakulhatott meg, mivel mindkét párt azt állítja, ő a választás győztese. Alávi azonban nem hajlandó félreállni a helyzet megoldása érdekében. „A helyzet ennél sokkal bonyolultabb, nem egyszerűsíthetjük le ennyire” – mondta, bár kijelentését nem magyarázta meg. A belső problémák mellett a külpolitikai helyzet is egyre válságosabb.

A héten három, török különleges egységekből álló alakulat hatolt be Irak északi, kurdok által lakott régiójába, a szintén szomszédos Irán pedig sorozatosan becsap a területre – mindkét állam az állításuk szerint ellenük küzdő kurd lázadókra vadászik. Alávi szerint tárgyalásos úton kell megoldani a kérdést.

Közben az amerikai hadsereg a tervek szerint augusztus végén elhagyja Irakot – Alávi úgy véli, ez a helyzet további romlásához fog vezetni. „Rengeteg támogatásra van szükség, hogy kijuttassuk az országot ebből a szorult helyzetből. Biztosítani kell a határokat, a belső stabilitást, de először is szükségünk van egy kormányra” – nyilatkozta a férfi a CNN-nek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.