időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Oroszország a gyógyszeriparra koncentrál

MNO
2010.06.20. 13:25

Rohamléptekkel készül felfuttatni gyógyszeriparát a következő évtizedben Oroszország. Az állam 120 milliárd rubelt (3,13 milliárd euró) pumpál az ágazatba, amelyet az olaj és gázipar mellett – a gazdasági diverzifikálás jegyében – húzóágazattá akarnak fejleszteni.

Viktor Hrisztyenko ipari és kereskedelmi miniszter a szentpétervári gazdasági fórumon elmondta: 2020-ig a teljes gyógyszeripari beruházás hozzávetőleg 188 milliárd rubel (3,87 milliárd euró) lesz, vagyis az állami pénz mellett az orosz és külföldi magánbefektetők mintegy 68 milliárd rubeles hozzájárulására számítanak.

A 2020-ig tartó gyógyszeripari stratégia értelmében a hazai gyártók részesedését 50 százalékra akarják emelni a jelenlegi 20 százalékról. Hrisztyenko ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a gyógyszerágazat fejlődésében az innováció nem tud teret nyerni kormányzati segítség nélkül, a szövetségi célprogramon belül az állam kész megosztani a kockázatot a vállalkozásokkal.

A gyógyszergyártók nemzetközi szövetsége szerint a világ gyógyszergyártói összességében készek akár egymilliárd dollárt is hosszú távon befektetni az orosz gyógyszeripar fejlesztésébe, a hazai gyártás erősítésébe.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.