időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Rendkívüli károk Somogyban

MNO
2010.06.28. 17:23

A felelőtlen talajgazdálkodás is okolható a csapadékos időjárás miatti rendkívüli somogyi károkért Tóth István, a somogyi növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője szerint.

Tóth István ismertette: Somogybabodnál fél kilométer hosszú, tíz méter mély és 13-14 méter széles talajeróziót és az északi Somogyi-dombság többi részén is rendkívüli károkat okozott az elmúlt csapadékos időszak. Az igazgató hétfőn elmondta, hogy nem példa nélküli, de rendkívül sok, közel 400 milliméternyi csapadék hullott két hónap alatt Somogy megye északi részén.

A Balaton vízgyűjtőjének számító dombságon az elmúlt évtizedekben sok helyen ráálltak a nagyüzemi mezőgazdálkodásra, megszüntetve árkokat, erdő- és gyepsávokat, cserjéseket és a tagolt gazdálkodást. A problémát tetézte, hogy a lejtőkön bizonyos meredekség felett csak sűrű vetésű növény termeszthető, amit nem tartott be a térség gazdálkodóinak egy része alapvetően gazdasági kényszer miatt (egyebek közt növény-egészségügyi és piaci okokból kényszerülnek a termelők például kukoricavetésre búza helyett). Ez vezethetett odáig, hogy nem volt, ami felfogja a rendkívüli mennyiségű csapadékot, és a Tetves-patak Balatonszemes határában „kamionszám” hordta és hordja a löszt a Balatonba – mondta a szakember.

Tóth István szerint a Balaton vízminőségét nem veszélyeztetik a történtek, legfeljebb több kotrásra lesz szükség az érintett partszakaszon, azonban az észak-somogyi dombság termőrétege annyira károsodott – nem beszélve a több helyen szakadékká nőtt eróziókról –, hogy ez hosszú évekre visszavetheti, megnehezíti az itt folyó termelést, gazdálkodást. A talajvédelmi szakemberek megkezdték a keletkezett károk, talajeróziók felmérését, hogy erre alapozva dolgozzanak ki egy rekultivációs stratégiát, amelynek fontos eleme lesz erdők, erdősávok, cserjések telepítése, valamint a tagolt gazdálkodás visszaállítása a térségben. A talajkárok több száz somogyi gazdálkodót érintenek, akik közül jó néhányan figyelmeztetésben részesülnek a közeljövőben a szabálytalan gazdálkodás miatt, de talajvédelmi bírsággal nem kell számolniuk, hiszen kétségessé vált, hogy „ki tudják-e heverni” a veszteségeiket – fogalmazott a szakhatóság szakembere.

A beszámolójából kiderült: a problémák nem új keletűek. Ha kisebb mértékben is, de már az elmúlt években is jelentkeztek gondok, amikor egy-egy esőzés után nagy mennyiségű sarat kellett eltakarítaniuk a közútkezelőknek a térség útjairól, köztük a 67-es főútról.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.