A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik – hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen – feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben.
A köcsögös főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze tizenhat évvel ezelőtt Mohácson. Tavaly már kétezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol 202 agyagedényben főtt a bab. Az egyedi, feledhetetlen élményre, látványra várhatóan idén is sokan kíváncsiak lesznek. Az ünnepélyes tűzgyújtás 14 órakor lesz, a napot bál zárja a Podravka zenekar jóvoltából.
(MTI)
Macron most már tárgyalna Putyinnal















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!