– Hogyan kezdődött a kürtőskalács iránti szenvedélye?
– Édesanyám gyermekkorában nagyon szerette a kürtőskalácsot. De abban az időben mindig nagyot sütöttek, amit szét kellett vágni, és így oszlott szét a szomszédok és a család között. Ő elhatározta, hogy amikor felnő, akkora kalácsot fog sütni, hogy mindenkinek egy egész jusson, amit mindenki egyedül ehet meg. Férjhez ment, és a gyerekek születése után otthon szeretett volna maradni. Akkor merült fel benne, hogy mi lenne, ha otthon kürtőskalácsot kezdene sütni. Próbálkozott, és a férjét is rávette, hogy készítsen neki gépet. Ezzel készültek az első kürtőskalácsok.
– Sok helyen lehet kürtőskalácsot kapni. Az önök által készített miben más, mint a többi?
– A kürtőskalács egyszerű kelt tésztából készül. Korábban még tojás volt a tésztájában, amit éveken át faparázson sütött. Aztán a speciális gép kifejlesztése után a tojást el tudtuk hagyni a tésztából. A termékünk különlegessége, hogy gyümölcs van a tésztájában. Almát, narancsot, és nyáron barackot használunk. Termékünkhöz csak természetes alapanyagokat használunk fel, és mindig frissen, a helyszínen készítjük.
– Mi volt az első két változat, amit piacra dobtak?
– Karamellás, amit sokan vaníliásnak ismernek, diós, kókuszos, mákos, fahéjas, kakaós, mogyorós.
– Honnan a Kürcsi név?
– A nővérem találta ki a Kürcsi őskalács nevet. Olyan nevet szerettünk volna, amiben benne van a Kür, ami a kürtőskalácsban is benne van. Külföldön sokan megkérdezték tőlünk, hogy mivel töltjük meg. Erre azt mondtuk, nem töltjük meg, az üres. De akkor találtuk ki a szlogenünket, hogy „Kürcsi őskalács szeretettel töltve”. Mi ezt az űrt töltjük meg szeretettel. Kürcsi a védjegyünk, és az őskalács a kürtőskalácsból jön. Egyfajta figyelemfelhívás is, hogy a kürtőskalácsot hosszú ő-vel kell írni, és egybe. Az ötlet az őseinkké, mi csak egy más formában, másik technológiával adhatjuk tovább.
– A Kürcsi név alatt milyen termékek futnak?
– A fő termékünk a kürtőskalács, és van még Kürcsi fánk is, amit olajban kell kisütni. Egyelőre ennyi, de szeretnénk bővíteni. Szeretnénk sós változatot is készíteni, amiből lenne sajtos, kolbászos is, félbevágva, saláta lesz benne.
– Közeledik a karácsony. Elárulna egy egyszerű és különleges receptet?
– A kürtőskalácsot faparázs felett otthon is el lehet készíteni. Egyszerű kelt tésztát kell készíteni. A lényeg, hogy csak a tojás sárgája legyen benne, mert a faparázs szárítja a tésztáját. Élesztős tejjel egyszerűen el lehet készíteni. Vaníliás cukorral vagy tejben felforralt vaníliás rúddal lehet ízesíteni. A bátrabbak tehetnek bele gyümölcsöt is.
– Automatikusan jött Önnél, hogy folytatja ezt a családi vállalkozást?
– Beleszülettem ebbe az életmódba, hatéves korom óta segítek. Szeretem csinálni, ezért is választottam én is ezt a szakmát, és ehhez megfelelő iskolát is végeztem.
– Önök tanítják is a kürtőskalács-készítés csínját-bínját. Mennyire nagy a kereslet?
– Az a tapasztalat, hogy egyelőre sokan csak az anyagi oldalát nézik. Minél kevesebb ráfordításból minél többet szeretnének kihozni. Vannak azonban olyanok is, akik felfedezik, hogy fennmaradni a piacon csakis jó minőséggel lehet. Az évek folyamán Európa sok szegletébe elvittük a magyar gasztronómia jó hírét ezzel az egyszerű termékkel. Így voltunk Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.
Ursula von der Leyennel parolázik Karácsony, pedig Budapesten lenne tennivalója
