Eláruljuk a titkot

Mi jut eszünkbe, ha azt olvassuk: finom, nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, van belőle többek között diós, fahéjas és kakaós is? A bevásárlás forgatagában igazán jólesik egy frissen készült, különleges édesség. Makai Katinka, a Kürcsi őskalács cég ügyvezetője az MNO-nak elárulja, kürtőskalácsuk mitől magyar kézműves remek.

Durkó Anett
2010. 12. 15. 6:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan kezdődött a kürtőskalács iránti szenvedélye?
Édesanyám gyermekkorában nagyon szerette a kürtőskalácsot. De abban az időben mindig nagyot sütöttek, amit szét kellett vágni, és így oszlott szét a szomszédok és a család között. Ő elhatározta, hogy amikor felnő, akkora kalácsot fog sütni, hogy mindenkinek egy egész jusson, amit mindenki egyedül ehet meg. Férjhez ment, és a gyerekek születése után otthon szeretett volna maradni. Akkor merült fel benne, hogy mi lenne, ha otthon kürtőskalácsot kezdene sütni. Próbálkozott, és a férjét is rávette, hogy készítsen neki gépet. Ezzel készültek az első kürtőskalácsok.

Sok helyen lehet kürtőskalácsot kapni. Az önök által készített miben más, mint a többi?
A kürtőskalács egyszerű kelt tésztából készül. Korábban még tojás volt a tésztájában, amit éveken át faparázson sütött. Aztán a speciális gép kifejlesztése után a tojást el tudtuk hagyni a tésztából. A termékünk különlegessége, hogy gyümölcs van a tésztájában. Almát, narancsot, és nyáron barackot használunk. Termékünkhöz csak természetes alapanyagokat használunk fel, és mindig frissen, a helyszínen készítjük.

Mi volt az első két változat, amit piacra dobtak?
Karamellás, amit sokan vaníliásnak ismernek, diós, kókuszos, mákos, fahéjas, kakaós, mogyorós.

Honnan a Kürcsi név?
A nővérem találta ki a Kürcsi őskalács nevet. Olyan nevet szerettünk volna, amiben benne van a Kür, ami a kürtőskalácsban is benne van. Külföldön sokan megkérdezték tőlünk, hogy mivel töltjük meg. Erre azt mondtuk, nem töltjük meg, az üres. De akkor találtuk ki a szlogenünket, hogy „Kürcsi őskalács szeretettel töltve”. Mi ezt az űrt töltjük meg szeretettel. Kürcsi a védjegyünk, és az őskalács a kürtőskalácsból jön. Egyfajta figyelemfelhívás is, hogy a kürtőskalácsot hosszú ő-vel kell írni, és egybe. Az ötlet az őseinkké, mi csak egy más formában, másik technológiával adhatjuk tovább.


A Kürcsi név alatt milyen termékek futnak?
A fő termékünk a kürtőskalács, és van még Kürcsi fánk is, amit olajban kell kisütni. Egyelőre ennyi, de szeretnénk bővíteni. Szeretnénk sós változatot is készíteni, amiből lenne sajtos, kolbászos is, félbevágva, saláta lesz benne.

Közeledik a karácsony. Elárulna egy egyszerű és különleges receptet?
A kürtőskalácsot faparázs felett otthon is el lehet készíteni. Egyszerű kelt tésztát kell készíteni. A lényeg, hogy csak a tojás sárgája legyen benne, mert a faparázs szárítja a tésztáját. Élesztős tejjel egyszerűen el lehet készíteni. Vaníliás cukorral vagy tejben felforralt vaníliás rúddal lehet ízesíteni. A bátrabbak tehetnek bele gyümölcsöt is.

Automatikusan jött Önnél, hogy folytatja ezt a családi vállalkozást?
Beleszülettem ebbe az életmódba, hatéves korom óta segítek. Szeretem csinálni, ezért is választottam én is ezt a szakmát, és ehhez megfelelő iskolát is végeztem.

Önök tanítják is a kürtőskalács-készítés csínját-bínját. Mennyire nagy a kereslet?
Az a tapasztalat, hogy egyelőre sokan csak az anyagi oldalát nézik. Minél kevesebb ráfordításból minél többet szeretnének kihozni. Vannak azonban olyanok is, akik felfedezik, hogy fennmaradni a piacon csakis jó minőséggel lehet. Az évek folyamán Európa sok szegletébe elvittük a magyar gasztronómia jó hírét ezzel az egyszerű termékkel. Így voltunk Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.