32 havi csúcson az olajár

A Brent olajfajta ára több mint egydolláros emelkedéssel új 32 havi csúcsra, 123 dollár fölé emelkedett pénteken reggel a líbiai olajmezőket ért támadás miatt. A felkelők és a Kadhafihoz hű erők egymást vádolták a támadások miatt.

MNO
2011. 04. 08. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel 8.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,24 dollár emelkedéssel 123,50 dolláron állt, 2008 augusztusa óta a legmagasabb szinten. Az arab világ forrongása miatt a kőolaj ára 20-25 dollárral nőtt az elmúlt néhány hónapban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön azt közölte, hogy a globális gazdaság olyan időszakba került, amikor az olajkereslet meghaladja a kínálatot, és ennek alapján a nyersolaj árának emelkedésére lehet számítani. Az IMF kutatási részlegének egyik tanácsadója szerint fennáll annak a kockázata, hogy a kereslet és a kínálat közötti különbség növekedése felgyorsul, így az energiahordozó ára megközelítheti a 2008 nyarán elért, mintegy 150 dolláros rekordot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.