37 volt politikai fogoly indult Spanyolországba

Volt kubai politikai foglyok 37 fős csoportja mintegy 200 családtagjuk kíséretében Spanyolországba indult csütörtök este a spanyol kormány által bérelt chartergéppel – közölte Elizardo Sanchez ellenzéki politikus.

MNO
2011. 04. 08. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a Spanyolországba utazó kubai politikai foglyok legnagyobb létszámú csoportja, amióta tavaly júliusban spanyol közvetítéssel megállapodás született a havannai kormány és a katolikus egyház között több tucat másként gondolkodó szabadlábra helyezéséről. Július óta 78 volt kubai politikai fogoly utazott Kubából Spanyolországba.

A csoport tagja Orlando Fundora és felesége, Yolanda Estupian. Fundorát 2003-ban tartóztatták le 74 másik ellenzékivel együtt a másként gondolkodók elleni tömeges megtorló intézkedések idején. Egészségügyi okokból engedték szabadon két évvel ezelőtt.

Raúl Castro kormánya és Jaime Ortega bíboros, havannai érsek között 2010 májusában kezdődtek meg spanyol közvetítéssel a tárgyalások, amelyek a 75 közül még börtönben lévő 52 ellenzéki szabadon bocsátását eredményezték. Negyvenen közülük már elutaztak Spanyolországba, tizenketten pedig elutasították a száműzetést és Kubában maradtak.

A Spanyolországba utazó ellenzékiek között, akiknek a száma a most távozó csoporttal együtt összesen 115, a 2003-ban őrizetbe vetteken kívül más, terrorizmus és kalózkodás címén elítélt másként gondolkodók is vannak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.