435 millió forintos éves kerettel indult el a Márai-program

Mintegy 435 millió forintból indult el csütörtökön a könyv- és olvasáskultúra fejlesztését célzó Márai-program; a szakma által régen várt projekt második lépcsőjének kereteiről a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) vezetője egyeztetést tervez a nemzetgazdasági tárcával.

MNO
2011. 04. 15. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jankovics Marcell, az NKA bizottságának elnöke a programról szóló csütörtöki sajtótájékoztatón a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon felidézte: a kulturális alap idei költségvetését eredetileg 10 milliárd forintból tervezték, majd ez a keret az utóbbi hónapok kormányzati zárolásai következtében 6,9 milliárd forintra módosult. Ennek következtében a Márai-program évi egymilliárdos kerete is csökken: jelenleg 435 millió forint áll a projekt rendelkezésére az NKA-nál, ezt az első félévi kiírásra szánják.

Az őszre tervezett második lépcső költségvetéséről Jankovics Marcell Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel szeretne tárgyalni.

Lakatos Mihály, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa és a Márai-program irodalmi kollégiumának elnöke közölte: az igen komplex projekt négy alprogramból épül fel. Legjelentősebb a könyvtár-támogatási keret (félévente 400 millió forint), amelyből 680 magyarországi és határon túli magyar bibliotéka gyarapíthatja állományát magyar nyelvű szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel.

500 címes kötetlistát tesznek majd közzé évente

A Márai irodalmi és tényirodalmi kollégiumok évente kétszer tesznek majd közzé egy-egy 500 címből álló kötetlistát, amelyre egyenlő arányban válogathatnak köteteket a kiadók által felajánlott címekből. A Márai-program pályázataira 2011-ben a kiadók nyilvános könyvesbolti forgalomban lévő magyar nyelvű kötetekkel pályázhatnak, amelyek között nem szerepelhet többek között tankönyv vagy szórakoztató irodalom. A pályázóknak a kiskereskedelmi árhoz képest legalább 25 százalékos engedményt kell vállalniuk.

Az első kiírás során még nem kap helyet a Márai-programban az alkotók támogatására tervezett ösztöndíjprogram és a magyar művek külföldi terjesztésére kidolgozott Publishing Hungary-pályázat, míg könyvszakmai rendezvényekre ezúttal 25 millió forint jut majd – számolt be Lakatos Mihály. Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója elmondta: ebből a keretből rendezik az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiváltól a júniusi ünnepi könyvhétig tartó, Könyves tavasz elnevezésű új eseménysorozatot.

Kolozsvárra is eljut a könyvhét

A könyvhét az idén új elemmel is bővül: 70 éves története során először a határon túl, Kolozsvárott is megrendezik. A Márai-program ütemezéséről szólva Ramháb Mária programkoordinátor, az NKA bizottságának tagja elmondta: a kiadók csütörtöktől április 30-ig regisztrálhatják a pályázatra nevezni kívánt köteteiket, amelyekből május végére választják ki az első listára felkerülő 250 szépirodalmi és 250 tényirodalmi művet. A listáról elsősorban közkönyvtárak válogathatnak majd, de a programban helyet kaptak felsőoktatási és szakkönyvtárak, valamint 48 határon túli bibliotéka is.

Mint Ramháb Mária hangsúlyozta, módosult a minden részt vevő könyvtárnak automatikusan kiküldött, kétszer 75 címet tartalmazó nemzeti minimumcsomag koncepciója is: a szépirodalmi csomagból már meglévő köteteik helyett a könyvtárak más kiadványokat választhatnak a listáról, míg a tényirodalmi minimumcsomag eleve csak ajánlás lesz az intézmények számára.

Lukács Szabolcs, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője a program bonyolításának menetét ismertette. A kötetek raktározását, kiszállítását, az adminisztrációt és a pénzösszegek utalását szervezetük fogja végezni. A kiadóknak a 25 százalékos árengedményen felül a tervek szerint a kötetek árának további 20 százalékának megfelelő összeggel kell hozzájárulniuk a lebonyolítás költségeihez. Mint Lukács Szabolcs kiemelte, a projekt minden részeleme ellenőrizhető lesz az interneten, ami szinte példátlan átláthatóságot biztosít a Márai-programnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.