A hétvége a magyar találékonyságról szól majd

Több mint 60 alkotó mutatja be munkáját Hódmezővásárhelyen az Idea 2011 – Ötlet-Újdonság-Találmány nemzetközi kiállítás és vásár pénteken kezdődött háromnapos rendezvényén.

MNO
2011. 04. 15. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Zoltán, a szervező Ötlet Club 13 Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: szervezetük 1996 óta szervez hasonló találkozókat, ahol az „ötletelők” bemutathatják, min dolgoznak. Sokan rendszeres résztvevői a programnak, de vannak olyanok is, akik csak időnként jelennek meg egy-egy újdonsággal. Általában 50-80 kiállítójuk van. E hét végén Hódmezővásárhelyen mintegy 60 feltaláló újdonsága mutatkozik be. A legfiatalabb alkotó tizenhét éves, a legidősebb kilencven, de volt már olyan rendezvényük is, ahol négyéves „feltalálót” is üdvözölhettek. A résztvevők az ország számos pontjáról származnak, így a helyiek mellett például a fővárosból, Nagykanizsáról, Barcsról, Pápáról, Veszprémből vagy Várpalotáról. Szép számmal érkeztek vendégek Szerbiából is, így például Péterváradról, Csacsakról, Óbecséről, Újvidékről, illetve Zimonyból. Mellettük a szlovákiai Hurbanovóból is jött egy alkotó.

Az idei ötletek, újdonságok, találmányok szinte az élet egész területét felölelik: a mezőgazdaságot, az építőipart, a gépipart, a gyógyászatot, az állatgyógyászatot, a képzőművészetet, a játékokat. Ez azt jelenti, hogy az egész család megtalálja a számára érdekes tárgyakat. A látogatók megismerkedhetnek különböző alternatív hajtású kisjárművekkel, wc-ülőkébe épített személyi mérleggel, az ültetőkapával, vagy a vontatókötélrántás-csökkentővel. Találnak új megoldást a nedves falak víztelenítésére, a lakásban kialakítható játszótérre, kiderül, mi is a szélnándor, hogyan működik a zártkörű nyúltenyészet, és hogyan védhetőek az acélcsövek a korróziótól. Lesz makett ötletbörze, tojásdíszítés bemutatóval, kiderül, milyen a fonott díszüveg, és hogyan működik az egylábú billenőasztal. A szervezet az ország számos pontján szervez hasonló rendezvényeket, hogy megismertessék az embereket a magyar találékonysággal, a legfrissebb újításokkal – mondta el a szervező egyesület elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.