Az új alaptörvény védi a munkavállalókat

A KDNP alelnöke szerint az elfogadandó új alaptörvényben erős garanciák védik majd a munkavállalókat.

MNO
2011. 04. 09. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke a távirati irodának azt mondta, hogy a KDNP politikai meggyőződése szerint a munka az emberi méltóság része. Az új alaptörvény garantálja mindenki jogát a munka szabad megválasztásához, valamint deklarálja annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson – mutatott rá a KDNP alelnöke.

Hozzátette: az új alaptörvény alapján biztosítani kell a munkafeltételeket, valamint a pihenőidőt és a fizetett szabadságot. Az elfogadandó új alaptörvény emellett általánosságban kimondja a gyermekfoglalkoztatás tilalmát, valamint külön intézkedésekkel biztosítja a szülők munkahelyi védelmét.

A kereszténydemokrata politikus szerint az állam kötelezettsége a minél szélesebb körű munkavállaláshoz szükséges jogszabályi környezet biztosítása, illetve a munkavállalók védelme az esetleges kiszolgáltatottságtól. „A munkaképes állampolgárok erkölcsi kötelezettsége pedig a hasznos munkában való részvétel” – mondta, hangsúlyozva: stabil demokrácia és versenyképes piacgazdaság csak stabil munkavállalói rétegen alapulhat.

Az elmúlt hónapok kormányzati politikája egybevág a kereszténydemokrata politika célkitűzéseivel, mert egyszerre kívánja bővíteni a foglalkoztatást és megkönnyíteni a munkába állás feltételeit – fejtette ki a kormánypárt alelnöke, aki hozzátette: a KDNP szerint a versenyképesség alapja nem csupán a vállalatok profitja, hanem „a munkavállalóknak minél szélesebb körű jóléte”.

Rétvári Bence kitért még arra, hogy az új alaptörvény szövege szerint Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán alapul. A munka több, mint pénzkereset – az emberi személyiség kiteljesedésének egyik legfontosabb eszköze – fogalmazott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.