Diákszínjátszó találkozó Dombóváron

Huszonkét előadást, köztük improvizatív, mozgászszínházi produkciókat visznek színre középiskolai csoportok a Dombóváron zajló, négynapos XII. Országos Diákszínjátszó Találkozón, amelyet 360 diák részvételével rendeznek a hétvégén; a program része több off-bemutató is.

MNO
2011. 04. 15. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos fesztiválon a hét régiós találkozón legjobban szerepelt csoportok vesznek részt, amelyek a vasárnapig tartó programsorozaton három helyszínen mutatják be darabjaikat. Az előadások egy része nem előre megírt szövegeken alapul, de már megírt darabok – Lorca-, Nestroy-drámák – is szerepelnek a műsoron. Az az igény azonban ezúttal is megvan a diákszínjátszásban, hogy ne csak egy szöveget tolmácsoljanak szolgaian, hanem a világról alkotott véleményüket is hozzáadják – mondta az MTI-nek Hajós Zsuzsa szervező, a dombóvári Galéria 5.0 színjátszó csoportvezetője hozzátéve, hogy a diákok jellemzően a hétköznapi életből építkező és azt színházi nyelven megfogalmazó előadásokat visznek színre.

A gödöllői Club Színház Spagetti Online című darabja a közösségi oldalak és internet világában élő fiatalok életét tárja a néző elé; a győri Kontraszt Don't Quit ímű produkciója kilenc szereplő személyiségének kiteljesítésért folytatott küzdelmét fogalmazza meg groteszkbe hajló jelenetekkel, görbe tükröt mutatva egy szétszakadó társadalomnak. A magyarpolányi Galagonya csoport Lépcsőház című, improvizációkból szerkesztett játéka az egyén lehetőségeiről és a meghasonlásról szól.

A fesztiválon öt off – versenyen kívüli – előadást is láthat a közönség. Pénteken a pécsi M.A.G. Színkör A kabát, a győri Tűzgolyó csoport a Szeretnemszeret című darabot, Shakespeare Szentivánéji álom című drámájának adaptációját mutatja be. Szombaton a pécsi KISZ Társulat Lányregény című darabját a ház pinceszínpadán játssza, a szentesi HMG-KIMI D'Amor című, a 2010-es Művészetek Völgyébe utcaszínházként készült produkciót a kamarateremben mutatja be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.