Élénken érdeklődnek Közép-Európa iránt

Élénk a külföldi befektetői érdeklődés a felzárkózó piacok, köztük Közép-Európa hazai adósságpiacai iránt, amelyekre jelentős külföldi portfóliótőke áramlott be az idei év eleje óta – állapítják meg pénteki kimutatásukban londoni pénzügyi elemzők.

MNO
2011. 04. 15. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének pénteken közölt becslése szerint a cég által egy felzárkózó piaci csoportba vett magyar, lengyel, cseh, török, dél-afrikai és izraeli kötvénypiacra az idei első két hónapban nettó csaknem 13 milliárd dollárnyi új portfóliótőke érkezett külföldi intézményi befektetőktől.

A JP Morgan saját számításai szerint a januári nettó beáramlás e piaci csoportban 5,3 milliárd dollár, a februári 7,6 milliárd dollár volt. A ház szerint a külföldi portfóliótőke-beáramlás ezekre az adósságpiacokra jó eséllyel az első negyedév végéig „robusztus” maradt.

A JP Morgan elemzőinek becslése szerint az idei első negyedév egészében Magyarországon a külföldi intézményi befektetők hozzávetőleg nettó 350 milliárd forintnyi kormánykötvényt vásároltak. A szuverén forintkötvények külföldi tulajdonosi arányát a JP Morgan londoni szakértői jelenleg 26 százalék körülire teszik, megállapítva ugyanakkor, hogy ez még mindig jelentősen elmarad a pénzügyi válság előtti csúcspontoktól.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.