Fontos megállapodást kötöttünk Mongóliával

Megállapodást kötött csütörtökön Budapesten a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a mongol élelmezésügyi, mezőgazdasági és könnyűipari minisztérium, hogy elősegítsék a két ország között a technológiák átadását, a kereskedelmet, a képzést, valamint a tudományos és műszaki együttműködést a mezőgazdaság területén – adta közre pénteken a kormany.hu.

MNO
2011. 04. 15. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány honlapjának tájékoztatása szerint a dokumentumot Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára, valamint Gantulga Tudevkhuu, a mongol társminisztérium államtitkára írta alá. A mongol szakemberek magyarországi látogatásuk során megismerhették az élelmiszerbiztonsági laboratóriumok munkáját, illetve – az uniós követelményeknek is maradéktalanul megfelelő – magyar vizsgálati módszereket. A látogatás célja és a megkötött megállapodás egyik fontos eleme az volt, hogy az élelmiszerbiztonság területén a hatékonyan működő magyar rendszert tanulmányozzák a mongol szakértők.

Magyarország az egyezmény szerint segíti Mongóliát abban is, hogy az országban szarvasmarhatartó mintagazdaságok létesüljenek, ahol nagy tej- és húshozamú magyar fajtákat tenyésztenek majd. Ehhez kapcsolódva Magyarország támogatja Mongóliát az állategészségügy és állatgyógyászat területén is. Emellett a megállapodás alapján öntözőrendszerek, üvegházi technológiák meghonosításával, továbbá Mongólia időjárásához alkalmazkodó szárazságtűrő búza és takarmánynövények szaporításával is segíti Magyarország a mongol mezőgazdaságot. Az erdőgazdaság területén pedig a kedvezőtlen adottságú szikes vagy száraz területek fásítása terén, újfajta erdőgazdálkodási módszerek kidolgozásában is közreműködik Magyarország.

A megállapodás értelmében a bio- és nanotechnológia területén, az élelmezésügyi, mezőgazdasági és könnyűipari EU szabványok bevezetésében, a mongol agrár- és élelmiszeripari termékek akkreditációjának igazolásában ugyancsak segítséget adnak a magyar szakemberek Mongóliának. A két ország kutatói közös programokkal támogatják egymás munkáját a kutatás-fejlesztés területén. A magyar egyetemek képzési programokat szerveznek a mongol élelmezésügyi, mezőgazdasági és könnyűipari szakembereknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.