Görögország harmadik világbeli szintre került

Harmadik világbeli adós országokra jellemző rekordmagasságba emelkedett pénteken Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, miután az elemzői közösség és a piac most már egyértelműen azzal számol, hogy Görögország nem lesz képes eleget tenni törlesztési kötelezettségeinek jelenlegi adósságszerkezete mellett.

MNO
2011. 04. 15. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a pénteki késői londoni kereskedésben 1224 bázispont, azaz 12,24 százalék környékén mozgott.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most több mint 1,2 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A CMA számítási modellje szerint a pénteki görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg csaknem kétharmados halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.