Gyerekek életét oltotta ki a szennyezett tej

Nitrittel szennyezett tej miatt három gyerek meghalt és harmincöt megbetegedett az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban – közölte pénteken a Hszinhua állami hírügynökség.

MNO
2011. 04. 08. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betegek nagy része 14 év alatti gyermek, őket Pingliang (Pingliang) város két kórházában kezelik. Az előzetes vizsgálatok szerint azt követően kaptak nitritmérgezést, hogy ittak két, helyi tejgazdaságból származó kannás tejből. A nitriteket hústartósításhoz használják az élelmiszeriparban. A két tejgazdaságot lezárták, a vezetőket vizsgálat alá vonták.

A kínai élelmiszer-feldolgozó ipart az elmúlt években számos mérgezési botrány rázkódtatta meg, ami aláásta a fogyasztói bizalmat. A kínai élelmiszer-biztonsági hatóság éppen a múlt héten rendelte el a tejgazdaságok felének bezárását az ágazat rendbetétele, „kifehérítése” érdekében.

A Kínában három évvel ezelőtt kirobbant melaminbotrány világszerte nagy visszhangot keltett. Akkor legkevesebb hat csecsemő halt meg a mérgezett tejportól, és több mint 300 ezren betegedtek meg tőle. Két éve januárban halálra ítélték azt a férfit, aki 600 tonna mérgező tejport készített, és egy másikat, aki az értékesítést végezte. Egy harmadik, a közvetítő, életfogytig tartó szabadságvesztést kapott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.