Kína egyre jobban aggódik a radioaktív tengervíz miatt

Kína aggodalmát fejezte ki pénteken, amiért Japán a sérült fukusimai atomerőműből radioaktív vizet engedett a Csendes-óceánba.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776566" target="_blank"><strong>• Halálos áldozatokat is követelt az újabb japán földrengés</strong></a>

MNO
2011. 04. 08. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán fél tájékoztatta Pekinget a történtekről, és Kína – mint közeli szomszéd – „természetszerűleg aggódik” – jegyezte meg Hung Lej (Hong Lei) külügyi szóvivő. Hung beszámolt arról, hogy Kína szoros figyelemmel követi az események alakulását, és kapcsolatot tart a szigetország illetékeseivel.

Ugyanakkor felszólította Tokiót, hogy a vonatkozó nemzetközi törvények szellemében járjon el, valamint tegyen lényegi intézkedéseket az óceán környezetének védelme érdekében. Egyben azt hangoztatta, hogy időben, teljes körű és pontos tájékoztatást kérnek Japántól. A fukusimai atomerőmű üzemeltetője, a Tepco még hétfőn 11 500 tonna alacsony sugárszennyezettségű vizet engedett a tengerbe. Később a japán kormány elnézést kért és sajnálkozását fejezte ki a víz ily módon történő elvezetése miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.