Kórházba szállítják Mubarakot

Az egyiptomi főügyész úgy rendelkezett pénteken, hogy katonai kórházba szállítják Hoszni Mubarak volt elnököt, aki február 11-én távozott posztjáról és ez idő szerint a sarm-es-sejki kórházban tartózkodik, előzetes letartóztatás hatálya alatt.

MNO
2011. 04. 15. 15:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abdel-Megíd Mahmúd döntése úgy szól, hogy a katonai kórházból az exelnököt börtönbe szállítják, mihelyt ezt egészségi állapota lehetővé teszi. Arról a rendelkezés nem szól, hogy konkrétan hová kívánják szállítani Mubarakot, de egy magas rangú rendőrtiszt, aki a volt államfő biztonságának őrzésével van megbízva, azt mondta: Mubarak nincs olyan állapotban, hogy bárhová is elvigyék.

A volt elnököt kedden vették fel a Vörös tenger partján lévő sinai-félszigeti Sarm-es-Sejk nemzetközi kórházába, miután szívrohama volt kihallgatás közben. A MENA egyiptomi hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Mubarak állapota stabil és megnyugtató. Az elnök két fiát – Gamált és Alaát, akiket apjukhoz hasonlóan a rendszer ellen tüntetőkkel szembeni erőszakkal és sikkasztással gyanúsítanak – a kairói Tora börtönében tartják fogva.

A pénteki hivatalos sajtó szerint Mubarakot, akit a tüntetések gyilkos elfojtása miatt tartóztattak le, akár fel is akaszthatják, ha bűnösnek találják. Habíb al-Adli, a volt elnök – letartóztatásban lévő – belügyminisztere azt vallotta, hogy Mubarak rendelkezett az erőszak alkalmazásáról a tüntetőkkel szemben. „Ha ez bizonyítást nyer, ugyanazt a büntetést kapja, mint az a személy, aki végrehajtotta, s ez lehet kivégzés, ha bebizonyosodik, hogy békés tüntetőket előre megfontolt szándékkal öltek meg” – idézte az al-Ahrám Zakaríja Salast, a kairói fellebbviteli bíróság elnökét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.