Közel ezer tő védett virágot ástak ki

Nagy mennyiségű védett növényt loptak el a Bükki Nemzeti Parkot övező Natura 2000-es területről, Bükkszentlászló környékéről: az ismeretlenek több mint 900 tő leánykökörcsint és tavaszi héricset ástak ki és vittek el – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

MNO
2011. 04. 08. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természetkárosítást kirándulók vették észre, ők értesítették a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatát. Az ellopott védett növények eszmei értéke meghaladja a 6,7 millió forintot. Ilyen mértékű természetkárosításért szabadságvesztés jár – tette hozzá a szaktárca.

A kirándulók a hét elején, hétfőn jelentették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának, hogy ásónyomokat vettek észre a leánykökörcsin és a tavaszi hérics élőhelyén. A terület átvizsgálásakor 915 ásásnyomot rögzítettek. Az előzetes becslés szerint 610 tő leánykökörcsin és 305 tő tavaszi hérics tűnt el. A növényeket drogtartalmuk miatt a népi gyógymódban gyógyászati célokra használják. A leánykökörcsin eszmei értéke példányonként tízezer forint, míg a tavaszi héricsé kétezer forint. Az előzetes becslések szerint így a kár pénzben kifejezve meghaladja a 6,7 millió forintot.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Miután az eset bűncselekménynek minősül, így akár öt évig terjedő börtönbüntetést is vonhat maga után – tartalmazza a közlemény. Barta Zsolt, a Bükki Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője elmondta: a helyi védettségi területről – amely régészeti lelőhelynek is számít – pontos leírásuk van. Az előzetes felmérésük szerint az ismeretlenek 915 tő védett virágot szedtek ki tövestől, de ez a szám emelkedhet, s a kár várhatóan a nyolcmillió forintot is megközelíti majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.