Mangalica-pecsenye sült a debreceni Nagytemplom előtt

Sül a mangalica-pecsenye a debreceni Nagytemplom előtti téren, ahol a hétvégén 21 hazai tenyésztő kínálja az őshonos magyar sertésből készült ételeket, sonkákat, szalonnákat, kolbászokat, szalámikat és tepertőket.

MNO
2011. 04. 09. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a mangalica napok szombati megnyitóján felidézte a tavaly először megtartott rendezvény sikerét, amikor a tenyésztők éjszaka hazamentek disznót vágni, hogy másnapra is jusson hús, mert a debreceniek „mindent megettek és megvásároltak”.

Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke is rendkívül sikeresnek nevezte a debreceni rendezvényt: míg tavaly 7 tenyésztő volt jelen, az idén már 21-en keresték fel a cívis várost. Van olyan tenyésztő, aki 450 kilométeres távolságból érkezett az árujával.

Az egyesületi elnök reményét fejezte ki, hogy a mintegy tízezer hazai étteremben „a halak-vadak mellett az őshonos magyar állatok, mint a szürke marha, a racka, a mangalica és a baromfik is felkerülnek a jövőben az étlapra”.

Kósa Lajos aláhúzta: a mangalicatenyésztés immár igazi sikertörténet, s jövedelmező megélhetést biztosít a tenyésztőknek. Míg 1990-ben csupán 154 koca volt az országban, éppen a Debrecen környékén megindult állatmentő munka eredményeként, ma már 16 ezer kocát, köztük 8 ezer tenyészállatot tartanak nyilván, s mintegy 50 ezer a mangalica hízók száma.

A debreceni mangalica napok vasárnap estig tartó rendezvényén a mangalicatenyésztők mellett 6 sajtkészítő, több pálinkás és borász, valamint 70 kézműves kínálja a termékét a város főterén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.