Privatizálnának a mentőövhöz

Szlovákia az állami vagyon privatizációja révén szeretne pénzt szerezni az eurómentőövhöz való hozzájárulásra.

MNO
2011. 04. 15. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a javaslattal Ivan Miklos pénzügyminiszter állt elő. Szerinte ez sokkal jobb megoldás lenne, mint az eredeti terv, miszerint Szlovákia a nemzetközi pénzpiacon kölcsönözné ki az összeget. „Ha a privatizációból származó pénzt használjuk fel erre a célra, az nem fogja befolyásolni sem az államadósságot sem az államháztartás hiányát” – jelentette ki egy szakmai fórumon a miniszter.

Az eurómentőövhöz 2013 után Szlovákiának 659 millió euróval kell hozzájárulnia. A pozsonyi kormány a közelmúltban döntött hat nagy, állami kézben lévő városi hőerőmű eladásáról, és tervezik a Slovak Telekom távközlési társaság eladását is. Szakértői becslések szerint a privatizációból az államkassza összesen mintegy 1,2 milliárd eurós bevételhez jutna. Miklos ötlete azonban nem nyerte el a koalíciós partnerek tetszését.

„Fura elképzelés, hogy a szlovák cégek eladásából szerzett bevételt azon bankok nyereségének a megmentésére használjuk fel, amelyek hatalmas kamatokkal kölcsönöztek sok pénzt felelőtlen kormányoknak” – érvelt Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, parlamenti elnök. Nem tartja jó ötletnek a Híd legfőbb gazdasági szakértője sem, bár nem egészen ellenzi. „Mi azt fogjuk támogatni, hogy a pénzt az államadósság csökkentésére vagy az eladósodott kórházak megsegítésére fordítsuk” – nyilatkozta Ivan Svejna, a Híd alelnöke. Több gazdasági szakértő azonban támogatásáról biztosította Miklos ötletét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.