Tarics Péter: A roma esély

MNO
2011. 04. 08. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak Magyarországon szkeptikus sok ember a cigánykérdés megoldását illetően. A tapasztalatokat csak tapasztalatokkal lehet cáfolni; a negatívakat pozitívakkal. És akkor majd a szkepszis is csökkenni fog. Az a legfontosabb, hogy akik tanulni, dolgozni akarnak, és normális életet kívánnak élni, meg kell adni a lehetőséget, hogy kiemelkedhessenek addigi környezetükből. A cigányoktól olyan életvitelt, életstílust várunk el, amelynek segítségével felfedezhetik önmagukat, s ami fontosabb: tanulni és dolgozni akarnak. Ehhez olyan kulturális, művelődési, szociális és politikai teret kell teremteni számukra, ahol a különböző identitású emberek, népcsoportok megértik egymást. Ebben van döntő szerepe a most soros EU-elnökségét töltő Magyarországnak, és az általa kidolgozott egyetemes romastratégiának, amelynek megvalósításához nemcsak a nagypolitika szükséges, hanem a cigány és nem cigány emberek aktivitása is. Nem könnyű feladat, de kivitelezhető.

(Magyar Nemzet, 2011. április 8.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.