További két Malév-szakszervezet fogadta el a kollektív szerződést

A Malév két további szakszervezete fogadta el a légitársaság új kollektív szerződés értékű megállapodását, ezzel a légitársaság 5 reprezentatív szakszervezetéből a négy legnagyobb támogatja azt – közölte a Malév pénteken az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/776399" target="_blank"><strong>• Kifogásolják a kollektív szerződést</strong></a>

MNO
2011. 04. 08. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete (RMFSZ) és a Malév Szakszervezeti Szervezet (MSZSZ) vezetői pénteken írták alá azt a megállapodást a Malév menedzsmentjével, amely szerint kötelező érvényűnek fogadják el a 2011. március 25-én sztrájkegyeztetés keretében kötött kollektív szerződés értékű megállapodást.

A Malév közleménye emlékeztet arra, hogy a pilóták és a légiutas-kísérők érdekképviselete – a HUNALPA és a HUNACCA – a Malév Zrt. öt reprezentatív szakszervezetével több hónapja tartó eredménytelen tárgyalássorozat után döntött úgy, hogy egyeztetés keretében kívánja elérni a kollektív szerződés megkötését. A nyolc napig tartó tárgyalásokat követően 2011. március 25-én minden vitatott kérdésben megállapodtak, és – hangsúlyozzák – a munka törvénykönyve felhatalmazása alapján a teljes vállalatra vonatkozó kollektív szerződés értékű megállapodást kötöttek. Az RMFSZ és MSZSZ képviselőivel kötött egyezséggel a kollektív szerződés értékű megállapodás támogatottsága megközelíti a teljes dolgozói létszám 90 százalékát.

Hortobágyi Ferenc, az RMFSZ ügyvivője és Sedlák Vencel, az MSZSZ elnöke a közleményben kiemeli: a megállapodás tartalmazza azokat az elemeket, amelyeket a tárgyalásokon elértek. Ugyanakkor minden munkavállaló érdeke a rendezett munkaügyi kapcsolat, amit ez a megállapodás is biztosít.

Király József humánpolitikai igazgató úgy vélekedik a közleményben, hogy ez a megállapodás is azt bizonyítja, hogy a munkáltató a Malév minden dolgozójának megelégedésére szolgáló megállapodásra törekedett. Hozzáfűzte: „Bízom benne, hogy a jelenleg a megállapodást támadó, a dolgozók alig több mint 10 százalékát reprezentáló szakszervezetet is sikerül meggyőzni annak elfogadásáról.”

A Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (Malév) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem fogadják el a fenti megállapodást, mert véleményük szerint nem az egyenlő elbánás elvén alapul. Kozek Adolfné szakszervezeti elnök azt mondta az MTI-nek, hogy az a hajózó személyzetnek, a pilótáknak és a légiutas-kísérőknek kedvez és figyelmen kívül hagyja az ő érdekeiket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.