20 ezren skandálták, hogy „nem törnek át” + Képek

Több mint 20 ezren tüntettek Madridban szombatra virradóra a helyhatósági választásokra való hivatkozással elrendelt hatósági tilalom ellenére.

MNO
2011. 05. 21. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol fiatalok hetedik napja folytatták tiltakozó akcióikat a válság, az ország kilátástalan helyzete miatt, s éjfélkor – a vasárnapi voksolásra való tekintettel meghirdetett tilalom kezdetekor – egyperces csenddel emlékeztek meg arról, hogy a választási tanács törvénytelennek mondta ki megmozdulásukat. A belügyi tárca ugyanakkor előre jelezte, hogy a rendőrség nem fog beavatkozni, nem oszlatja fel a tüntetést, ha az megtartja békés formáját. A választási testület péntekre virradóra kiadott közleményében azzal indokolta döntését, hogy a demonstrációk megzavarhatják a vasárnapi önkormányzati és regionális választások menetét, illetve befolyásolhatják a szavazókat a döntésben.


A hivatal szerint a választójog ebben az esetben a gyülekezési és a tüntetéshez való jog felett áll. A tilalom nem vonatkozott a pénteki napra. Spanyol fiatalok már egy hete minden nap hangot adnak elégedetlenségüknek Madridban és az ország több nagyvárosában. Az „Igazi Demokráciát Most!” szlogent hangoztató 15-M (Május 15-e) nevű tiltakozó mozgalom arra buzdította a polgárokat, hogy szombaton ismét menjenek ki az utcára, és tüntessenek a politikai és szociális reformokért. Az aktivisták ezenkívül azt is kérték a lakosságtól, hogy egyik nagy pártra – a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az ellenzéki Néppárt (PP) – se szavazzanak.


Madrid központjában, a Puerta del Sol (Napkapu) téren szombatra virradóra is vagy húszezren tüntettek, tiltakozva a gazdasági válság és a magas munkanélküliség ellen. „Demokráciáról beszélnek, de ez nem az!”, „Nem képviselnek bennünket!”, „Nem törnek át!” – skandálták a tüntetők, megtörve az éjfél után egy perccel megtartott egyperces néma szünetet.


Madrid mellett több más spanyol nagyvárosban is folytatódtak a tüntetések szombatra virradóra. A tüntetéseket interneten keresztül szervező 15-M múlt vasárnap, azaz május 15-én (innen a mozgalom neve) 50 városban hirdetett passzív ellenállást és demonstrációt, és a mozgalom neve gyakorlatilag máról holnapra az egész országban ismertté vált. Az ibériai országban a gazdasági válságnak a fiatalok a legnagyobb vesztesei: a 25 év alattiak körében a 40 százalékot is meghaladja a munkanélküliség.


Fotók: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.