200 ezer embert evakuálhatnak a tájfun miatt

Mintegy 200 ezer embert menekítenek biztonságos helyre otthonából a Fülöp-szigetek keleti részén, amelyet a következő napokban ér el a Songda nevű tájfun.

MNO
2011. 05. 25. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami meteorológiai szolgálat szerdán kiadott jelentésében arról tájékoztatott, hogy a Songda helyi idő szerint a déli órákban trópusi viharból tájfunná erősödött, és óránként akár a 160 kilométeres sebességet is elérő széllökéseket hoz magával. A meteorológusok az 5-ös fokozatú skálán 2-esre növelték a riasztási szintet több tartományban, így Catanduanes, Sorsogon, Albay, Dél-Camarines, Észak-Camarines és Samar területein, további hét tartományban pedig 1-es fokú riasztást rendelt el. Az utóbbi órákban megerősödött trópusi ciklon jelenleg a Visayas régióhoz tartozó Samar tartománytól 350 kilométerrel keletre van, és óránként 9 kilométeres sebességgel halad északnyugati irányba.

A Luzon szigetének keleti részén található Albay tartomány kormányzója egy rádiónak adott interjúban elmondta, hogy a térségben csaknem 50 ezer család evakuálását készítették elő, és a következő két napban az érintetteket biztonságos helyre menekítik. Az előrejelzésekből egyelőre nem derült ki, hogy a tájfun eléri-e a fővárost, Manilát, amelynek bizonyos részein az utóbbi napok heves esőzései áradásokat okoztak.

Benigno Aquino elnök közölte, hogy készültségbe helyezte a hatóságokat annak biztosítására, hogy a természeti csapásnak ne legyenek halálos áldozatai.

A délkelet-ázsiai ország területén nemrég söpört végig az Aere nevű trópusi vihar, amely 33 emberéletet követelt. Május–júniusban veszi kezdetét a szeptemberig tartó esős évszak, amelynek idején általában 15-20 tájfun csap le a szigetországra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.