2013 végéig kell kidolgozni az új nemzeti támogatási szabályokat

Az uniós országok nemzeti támogatási szabályai 2013 végén hatályukat vesztik, addig kell kidolgozni az újakat; ehhez kérte a magyar uniós elnökség keretében megrendezett Állami támogatási nap résztvevőinek hozzájárulását Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten.

MNO
2011. 05. 12. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tagállamok 2009-ben 427 milliárd euró olyan nemzeti támogatást adtak, amelyek ellenőrzése az Európai Bizottság (EB) hatáskörébe tartozik, ez az EU bruttó hazai termékének (GDP) 3,6 százalékát tette ki – idézte az adatokat az államtitkár. Az EB csak egy meghatározott küszöb felett ellenőrzi a nemzeti támogatásokat abból a szempontból, hogy azok nem torzítják-e a közös piacon a versenyt. Az ilyen versenyszempontú ellenőrzések aktuális kérdéseit vitatják meg Budapesten az EB, a tagállamok és a szakma képviselői.

Az új szabályok egyszerűsítsék azt az előzetes eljárást, amelyek így hatékonyabbá teszik az EB-döntést – sürgette Gert-Jan Koopman, az Európai Bizottság verseny főigazgatóságának igazgatóhelyettese. Az EB eljárásai ugyanis most akár évekig is eltartanak. Magyarországon a nemzeti támogatások versenyszempontú ellenőrzéséről az 1999 óta működő Támogatásokat Vizsgáló Iroda gondoskodik. Az MTI kérdésére Bassola Bálint versenyjogász, ügyvéd elmondta, hogy a gyakorlatban tevékenykedők csökkenteni szeretnék az EB elé kerülő versenyszempontú ellenőrzések számát. A cél az, hogy a bizottság csak a valóban versenytorzító nemzeti támogatásokkal foglalkozzon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.