2250 közmunkás tisztíthatja a „fertőzött területeket”

Új, célzott közmunkaprogram indul várhatóan június közepén parlagfű-mentesítésre az ország 50, parlagfűvel legfertőzöttebb kistérségében.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/780448" target="_blank"><strong>• Energianövényként hasznosíthatnák a parlagfüvet?</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/769280" target="_blank"><strong>• Áprilisban három új közmunkaprogram is indul</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/767574" target="_blank"><strong>• 42 település csatlakozott a harchoz</strong></a>

MNO
2011. 05. 19. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a program végrehajtására 410 millió forint áll rendelkezésre. Az NGM a finanszírozás elnyerésére pályázatot ír ki a kistérségek számára. Ennek eredményeként a tervek szerint 2250 munkanélkülit alkalmazhatnak parlagfű-mentesítési feladatokra napi hat órában, két hónapon át. Ez kistérségenként 45 ember alkalmazását jelenti. Egy ember munkájáért havi bruttó 58 500 forintot kap. A program végrehajtására a pályázaton nyertes kistérségek 100 százalékos támogatást nyerhetnek.

Az államtitkár jelezte: Magyarországon a parlagfűvel fertőzött területek nagysága több millió hektár, a parlagfű miatti allergiás tünetek pedig minden harmadik magyar embert érintik. Ezért nemcsak a most bejelentett célzott program keretében irtják a parlagfüvet az országban, hanem például a bel- és árvízi védekezésben részt vevő közmunkások, illetve a magán- és az állami erdőkben dolgozó közmunkások is ezen dolgoznak.

Czomba Sándor hozzátette: a parlagfű elleni hathatósabb védekezés érdekében a most meghirdetett parlagfű-mentesítési lehetőséggel élő kistérségeknek vállalniuk kell, hogy a tematikus európai év jegyében önkéntesek is részt vesznek a parlagfűirtásban. A parlagfűvel leginkább Közép-Magyarország, valamint az ország egyes keleti, észak-nyugati és nyugati régiói fertőzöttek. Az MTI kérdésére az államtitkár elmondta: az idén mintegy 64 milliárd forint fordítható az országban a közmunkák finanszírozására. Ennek a forrásnak mintegy 85 százalékát már lekötötték.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.