38 millió dollárért kelt el a művész első önarcképe

Andy Warhol legelső önarcképe 38,44 millió dollárért (7,1 milliárd forintért) kelt el a Christie’s kortárs művészeti árverésén, New Yorkban.

MNO
2011. 05. 12. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aukció az előzetes becsléseket túlszárnyaló, 300 millió dollár feletti bevétellel zárta a szerdai napot. Számos művész – köztük Warhol, Mark Rothko és Cy Twombly – alkotása kelt el rekordáron. A 65 árverési tétel közül csupán három nem talált gazdát a kereskedés végén. A Christie’s mérlege szerint 2008 óta nem értek el ilyen magas bevételt.

Andy Warhol nyolc festménye összesen 91 millió dollárért (mintegy 17 milliárd forintért) kelt el. A legnagyobb csata az 1963–64-ben született Önarcképért folyt: a negyedórás licitháborúban végül egy európai magángyűjtő kerekedett felül, aki 38,44 millió dollárért vásárolta meg a festményt. A kék különböző árnyalataiban játszó, négy képből álló kompozíció viharkabátban és napszemüvegben ábrázolja a művészt.

A Christie’s szakértői kedvező jelként értékelik az aukció sikerét. Laura Paulson, az árverési ház nemzetközi igazgatója megjegyezte: bár a művészeti piac még mindig nem olyan, mint a pénzügyi válság előtt, a komoly árak már jelzik a bizalom megerősödését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.